Ovo ovo sam danas pronašla, možda nekom pomogne.

ČAJ OD MATIČNJAKA

Čaj od matičnjaka poboljšava apetit, posebno kod djece.
Čaj od matičnjaka povoljno djeluje na psihu.
Često se upotrebljava kao okrjepa u stresnim situacijama, kod depresivnih stanja, a pomaže i kod neredovitih menstruacija uzrokovanih stresom, te kod glavobolja uzrokovanih nervozom ili povraćanja na živčanoj osnovi.


Čaj od matičnjaka pomaže kod gotovo svih bolesti.
Regulira probavu, jača i oporavlja srce, djeluje antibakterijski i pomaže u zacjeljivanju rana.


Ipak, najčešće se koristi kod psiholoških oboljenja, poboljšava pamćenje, priziva lijepe misli, pomaže u borbi protiv depresije, te tegobnih misli i anksioznosti.

Priprema:Ukoliko na uputama na pakiranju nije drugačije naznačeno, čajnu žlicu biljke ili filtar vrećicu prelijte s 0,2 l vrele vode. Poklopite i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Procijedite i pijte svježe pripremljeni čaj.

Kod problema sa štitnjačom: Matičnjak potiče hormonalne aktivnosti, te ga rabimo kod problema sa štitnjačom. Znanstvena istraživanja ukazuju da ekstrakt matičnjaka ima utjecaja na imunoglobulin kod pacijenata oboljelih od Gravesove bolesti, a djeluje i antitiroidno kod tegoba sa štitnjačom. Razne čajne mješavine s matičnjakom primjenjujemo kod liječenja astme, glavobolje, grčeva u crijevima i maternici, katara želuca, dišnih puteva, kroničnog bronhitisa, migrene, nadutosti, premorenosti, povraćanja, proljeva, prekomjernog umora, slabosti, i općenito želučanih teškoća.
Karminativno djelovanje matičnjaka rabimo kod poremećaja u digestivnom traktu, te kod dispepsije. Kao vazodiletator srednje jačine matičnjak podiže krvni tlak kod osoba s niskim krvnim tlakom. No, jača cijeli organizam, pamćenje, srce, živce, u kombinaciji sa stolisnikom, lincurom, gorkom djetelinom i kičicom.

Koristi se kod kožnih oboljenja ako je potrebno antivirusno djelovanje matičnjaka, kod herpesa symplexa i herpes labialis. Primjenjuje se također u kozmetici lica i tijela kod raznih kožnih nečistoća, pogotovo su za žene blagotvorne kupke s matičnjakom.
Eterično ulje matičnjaka ima antibakterijsko, antigljivično, antioksidantno, protuvirusno, sedativno, narkotičko, spazmolitičko djelovanje. Citral i citronell djeluju umirujuće na centralni nervni sustav.