Results 1 to 17 of 17

Tema: Emulgatori

  1. #1
    Mrs. T's Avatar
    Član od
    Oct 2006
    Lokacija
    Rijeka
    Postova
    9,584
    Zahvala
    44
    Ima 121 hvala u 86 postova

    Normalno Emulgatori

    Emulagatori su integralni dio proizvodnje hrane, i mogu se naći u mnogim artiklima:Poboljšavaju teksturu, okus i svarljivost.
    Postiji jako puno emulgatora, koji se na proizvodima označavaju sa E, ali mislim da većima nas ne zna koji od njih su štetni a koji ne za čovjeka.

    kaže jedna forumašica: "svojoj curici oko 3 mjeseca davala sam danonino a tek poslije toga sam saznala da on u sebi sadrzi najopasniji emulgator od svih koji postoje (koji izaziva rak)"

    1. Dodaci koji nisu štetni:

    E100, 101, l03, 104,105, 111, 121, 130, 132, 140, 151, 152, 160, 161, 162, 170, 174, 175, 180, 200, 201, 202, 203, 236, 237, 238, 260, 261, 263, 270, 280, 281, 282, 290, 300, 301, 303, 305, 306, 307, 308, 309, 322, 325, 326, 327, 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337, 382, 400, 401, 402, 403, 404, 405, 406, 408, 410, 411, 413, 414, 420, 421, 422, 440, 471, 472, 473, 474, 475, 480.

    2. Sumnljivi dodaci:

    E125, 141, 150, 153, 171, 172, 173, 240, 241,

    3. Opasni dodaci:


    E102, 11O, 120, 124

    4. Dodaci koji su štetni za zdravlje


    a.) problemi s crijevima: E220, 221, 232, 224
    b.) problemi s probavom: E338, 339, 340, 341, 45O, 461, 463,465, 466, u pakiranom sladoledu E407
    c.) kožne bolesti: E230,231,232,233
    d.) uništava vitamin B12: E220
    e.) povećava kolesterol: E320,321
    f.) nadražuje živce: E311, 312
    g.)upala usne šupljine: E330 NAJOPASNIJI DODATAK (uzrukuje rak), nalazimo ga u Schweppesu od limuna, senfu, nekim bezalkoholnim pićima, konzerviranom mesu rakova, u nekim sirevima, nekim gljivama u konzervi.... i pored ostalog u siru za djecu-DANONINO

    5. Dodaci, koji uzrukuju rak:

    E131, 142, 210, 211, 213, 214, 215, 216, 217, 239
    Pažnja: E123 je vrlo otrovan te je zabranjen u SAD
    Posebnu pažnju obratite na slijedeće proizvode:
    E123 i E110 u gumenim bonbonima, čokoladnim bonbonima, posebno marke TREETS, SMARTIES, HARIBO – gumeni bonboni, puding sa šlagom u plastičnim čašicama, zaleđena riba marke IGLO, vrhnje za kuhanje Creme-Fraiche, topljeni sirevi za mazanje, puding od vanilije, E102 i E110, u gotovim umacima raznih vrsta.

    ZAPAMTITE: Vi sami birate proizvode koje kupuje. Razmišljajte o zdravlju Vas i vaše djece!
    Tehnološki obrađena hrana je biloški »mrtva« i ima kratak rok trajanja; zato su nužno potrebni kemijski dodaci koji produžavaju rok trajanja kako u skaldištima tako i na policama u trgovinama. Upotreba sintetičkih tvari u namirnicama je slabije istražena, ali za mnogobrojne aditive već sad je poznato da uzrukuju određene rizike.

    Među njima su konzervansi označeni od E200 do E290, koji mogu uzrokovati niže nabrojane zdravstvene probleme odnosno negative posljedice:

    E210 - astma, neurološke teškoće, hiperaktivnost djece;
    E211 - astma;
    E216 - alergije
    E218 - kožne alergije;
    E220 - astma, uništava vitamin Bl;
    E235 - mučnina, povraćanje, proljev, nadražaj kože, anoreksija;
    E249 - potencialni kancerogen, poremećaj prijenosa kisika, glavobolje, nekoncentriranost, poteškoće sa disanjem;
    E250 - potencialni kancerogen, u želudcu stvara nitrozamine, hiperaktivnost djece;
    E251 - u organizmu se pretvara u nitrit;
    E252 - hiperaktivnost, potencialni kancerogen, slabokrvnost, ozljede bubrega, zabranjen u nekim zemljama;
    E261 - neka ga izbjegavaju ljudi sa oštećenjem bubrega;
    E264 - mučnina, povraćanje;
    E280 - uzrokuje migrene;
    E281 - uzrokuje migrene;
    E290 - povećava učinak alkohola.
    Pažljivi budite na antioksidante regulatore kiselosti koji su oznaćeni od E296 do E385.

    Oksidativni procesi i promjene pH ubrzavaju razgradnju hrane, te proizvođači zbog toga doodaju prikladne kemijske tvari među kojima su posebno opasne sljedeće:

    E302 - uzrukuje stvaranje bubrežnih kamenaca;
    E310 - nadražaj želudca i kože
    E319 - mučnina, povraćanje, delirij, smrtna doza je 5g.
    E320 - alergije, hiperaktivnost, kancerogeni i estrogeni učinci;
    E325 - neka ga izbjegavaju djeca sa intolernacijom na laktozu;
    E339 - ruši ravnotežu između kalcija in fosfora;
    E363 - zabranjen u nekim zemljama;
    E370 - zabranjen u nekom zemljama;
    E375 - ozljede jetra, podiže razinu mokraćne kiseline, gastritis;
    E380 - ozljede jetra i trbušne sluznice;
    E385 - zabranjen u nekim zemljama;

    I među stabilizatorima, tvarima za zgušnjavanje i emulgatorima označenim od E400 do E495, sa kojima se postiže primjerena stabilna struktura i gustoća namirnica, također nalazimo i one koje su zdravlju štetne:

    E407 - u vezi s etilen oksidom stvara etilenklorohidrin, koji je opasan kancerogen, uzukuje čir;
    E412 - mučnina, napuhivanje i grčevi, snižava razinu kolesterola;
    E413 - mogući kontaktni alergen;
    E414 - nadraženje sluznice, alergen
    E416 - mogući alergen;
    E420 - ozljede želudca, nije dozvoljen za dječju prehranu;
    E421 - proljev, mučnina, povraćanje, ozljede bubrega;
    E432 - zabranjen u nekim zemljama;
    E450 - remeti omjer između kalcija in fosfora;
    E461 - napuhivanje, obstrukcija tankog crijeva;
    E463 - zabranjen u nekim zemljama.

    Sredstva protiv zgrušavanja nalazimo pod oznakama od E500 do E585. Opreznost kod nabrojanih:

    E503 - nadražuje sluznice;
    E508 - pokreće ulcerozna stanja želudca.
    E510 - neka ga izbjegavaju ljudi s bolesnim bubrezima i jetrom;
    E513 - zabranjen u nekim zemljama;
    E514 - remeti vodenu bilancu organizma;
    E553 - veza s rakom želuca;
    E554 - teškoće s placentom kod trudnoće, alzheimejreva bolest.

    Pored atraktivne obojanosti, kod namirnica su bitni i privlačan miris i okus. Za krivotvorenje mirisa i okusa su aditivi od E620 do E640 odnosno umjetne arome:

    E620 - neka ga izbjegavju djeca;
    E621 - glavobolja, žeđ, vrtoglavica, trbušni grčevi, proljev, smetnje u otkucajima srca (aritmija), zabranjen za dječju prehranu;
    E622 - mučnina, povraćanje, proljev;
    E626 - može uzrokovati protin;
    E627 - može uzrokovati protin, zabranjen za dječju prehranu;
    E629 - može uzrokovati protin;
    E631 - može uzrokovati protin;
    E633 - može uzorkovati protin;
    E635 - može pokrenuti promjene kože, zabranjen u mnogobrojnim zemljama.

    Zaslađena ovisnost potrošaća i blješatvi izgled donose i gorke i manje slatke zaključke, u vezi sa upotrebom zaslađivača i glazura pod oznakom od E900 do E1520:

    E905 - moguća veza s rakom prebavnih organa;
    E907 - zabranjen u nekim zemljama;
    E924 - mućnina, povraćanje, proljev;
    E925 - kancerogen, uništava biološku vrijednost hrane;
    E927 - zabranjen u nekim zemljama;
    E950 - spada među najopasnije aditive, kancerogen za pokusne životinje, smetnje štitnjače;
    E951 - mnogobrojni izuzetno opasni učinci, alergije, migrene, vrtoglavica, smetnje vida, sluha i okusa, smetnje pamćenja, depresije, smetnje ponašanja, uzročnik nekih degenerativnih bolesti (multipla skleroza, parkinsonova bolest), hormonske smetnje;
    E952 - migrene, potencialno kancerogen, zabranjen u SAD i Engleskoj;
    E954 - kancerogen kod pokusnih životinja;
    E967 - pokreće nastanak bubrežnih kamenaca, diuretik, smetnje ponašanja kod pokusnih životinja;
    E1505 - u metabolizmu se mijenja u etanol;
    E1520 - veza s fatalnimi infarktniim stanjima (intravenozno), smetnje živčanog sistema, dermatitis.

    OSVJEŠTENI POTROŠAČI DANAS KUPUJU NAMIRNICE ZA KOJE SU SIGURNI DA SE U NJIMA NE NALAZE ŠTETNI I OPASNI ADITIVi. LISTIĆ SA POPISOM TIH ADITIVA UVIJEK IMAJU SA SOBOM PRILIKOM KUPOVINE;

    E102, E110, E122, E123, E127, E131, E132, E133, E142, E150, E151,E153, E154; E171, E173, E210, E220, E223, E232, E249, E250, E284, E285, E310, E311, E312, E320, E321. E308, E407, E472, E473, E512, E553, E620, E621, E622, E626, E942, E950, E951, E952, E954, E1440



    (PRIJEPIS ISTRAŽIVANJA KLINIKE ZA PEDIJATRIJSKU ONKOLOGIJU-DUSSELDORF)

    preuzeto sa www.index.hr

  2. 2 Seljaka kaže: fala Mrs. T za ovaj post

    ajs (01.06.07),Pure Evil (03.06.07)

  3. #2
    Mrs. T's Avatar
    Član od
    Oct 2006
    Lokacija
    Rijeka
    Postova
    9,584
    Zahvala
    44
    Ima 121 hvala u 86 postova

    Normalno Re: Emulgatori

    danas ćeš teško naći jednu stvar koja ne sadrži niti jedan E...

  4. #3
    Guzojebač ajs's Avatar
    Član od
    Oct 2006
    Lokacija
    komšiluk
    Postova
    6,477
    Zahvala
    118
    Ima 119 hvala u 96 postova

    Normalno Re: Emulgatori

    svaka čast na topicu
    Rest in peace

  5. #4
    Mrs. T's Avatar
    Član od
    Oct 2006
    Lokacija
    Rijeka
    Postova
    9,584
    Zahvala
    44
    Ima 121 hvala u 86 postova

  6. #5
    Mrs. T's Avatar
    Član od
    Oct 2006
    Lokacija
    Rijeka
    Postova
    9,584
    Zahvala
    44
    Ima 121 hvala u 86 postova

    Normalno Re: Emulgatori

    Jedno sladilo i njegova gorka istina - priča o aspartamu.


    Ako ijedan kemijski dodatak hrani izaziva kontradikcije, može se reći da nije ni izbliza bučan kao sladilo aspartam. Mnogi se pitaju, zašto ga je Agencija za hranu i lijekove (FDA) uopće odobrila kao sigurnog?

    Takav potez možemo razjasniti odmah na početku, a sumnju i presudu ostaviti operaciji logičnog zaključivanja.
    Aspartam je odobren kao sladilo ušavši na velika vrata u potrošački svijet za što je najzaslužniji Donalda Rumsfelda, nekadašnji direktora «Searle-a», proizvođača ovog sladila, a koji je vršio veliki pritisak na FDA. U procesu odobravanja koji uključuje znanstveni odbor Agencije za hranu i lijekove, izbjegnuta je obvezatna procedura, ponovno zahvaljujući političkim igrama i određenom gospodinu Arthuru Hayesu, koji je ubrzo nakon ovakvog poteza kao jedan od šefova FDA, dobio posao kao PR «Searlove» agencije «Burson-Marsteller».


    Iako je FDA imala podatke koji su upućivali na nesigurnost korištenja aspartama te bila izložena pritiscima da revidira svoju odluku i ponovno pokrene legalnu i potpunu proceduru koja prethodi odobravanju tvari za slobodnu prodaju i upotrebu u prehrani, ništa se nije događalo. Sve do lipnja prošle godine, kada je «Centar za istraživanje raka» «Europske fondacije za onkologiju i okoliš» iz Bologne pisao o rezultatima dugoročnog ispitivanja o karcinogenom efektu aspartama. Zaključak je kako «sladilo izaziva porast učestalosti limfoma i leukemije u ženki štakora.»

    Istinite laži
    Ovo istraživanje nije usamljen slučaj među mnogobrojnim istraživanjima. Prije konačnog pritiska na prihvaćanje aspartama kao sigurnog, FDA je 8 godina odbijala donijeti takvu odluku jer rezultati istraživanja u kojima se pokazalo kako sladilo izaziva tumore na mozgu laboratorijskih životinja i nisu bili tako benigni.

    Jedno istraživanje u laboratorijima samog «Searle-a», poznato pod imenom «Waismanova studija», indiciralo je kako konzumacija aspartama izaziva neku vrstu konvulzija (epilepsije?) i smrt u primata. Ipak, do konačnog zaključka nije se došlo jer je studija naprasno prekinuta. Daljnje okolnosti oko «Waismanove studije» više sliče političkom trileru nego postupcima civiliziranog i demokratskog društva.
    Od 100 nezavisnih studija provedenih na aspartamu, njih preko 90 daju rezultate o značajnim negativni utjecajima aspartama na zdravlje. Ralph G. Walton, predsjednik «Centra za bihevioralnu medicinu», profesor kliničke psihijatrije na Univerzitetu u Ohiu, analizirao je medicinsku literaturu preko baze podataka MEDLINE-a.


    Od 164 istraživanja za koja je smatrao da imaju bitno značenje za sigurnost ljudskog zdravlja, a koja su vezana uz aspartam, njih 74 financirala je industrija vezana uz proizvodnju sladila. Od 90 istraživanja koja su bila «nezavisno» financirana, njih 83 (92%) identificiralo je jedan ili više problema u vezi sigurnosti aspartama po ljudsko zdravlje.

    Od 7 studija koje nisu našle problem, njih 6 provela je FDA. Zasigurno to nije bila slučajnost.
    Od prije spomenuta 74 istraživanja, niti jedno nije naišlo na problem koji bi aspartam mogao eventualno izazvati. Ovo je vrlo reminiscentno s istraživanjima na duhanu gdje upravo one studije koje financira duhanska industrija očito ne pronalaze nikakve probleme koje bi povezivale pušenje i zdravlje, dok to nalaze gotovo sve nezavisne studije.

    Slobodno društvo slobodnih izbora


    Trenutno aspartam koriste tisuće tvrtki u svojim proizvodima: dijetnim pićima, sokovima, praškovima, čaju, kavama, kakau, smrznutim desertima, keksima, kolačima, čak i vitaminskim i mineralnim dodacima prehrani. To znači milijarde dolara širom svijeta.
    Od kada je odobren kao aditiv 1981. aspartam je uspio dobiti i bolest svog imena: aspartamska bolest, koja uključuje simptome kao što su glavobolje, vrtoglavica, zvonjava u ušima ili ometanje u funkciji govora. Više od 75 % žalbi upućenih Skupini za monitoring negativnih učinaka pri FDA, odnosi se ponovno upravo na aspartam.

    Sljedeće su bolesti i smetnje uz koje je povezana upotreba ovog sladila: tumor mozga i cerebralne disfunkcije širokog spektra, epilepsija, oštećenje vida, fibromilagija, multipla skleroza, diabetes mellitus, hipertenzija, kronični umor i glavobolje.
    «Nacionalni institut za rak» SAD-a (NCI) tvrdi kako niti jedno sladilo odobreno za uporabu od strane FDA ne izaziva rak i kako su potpuno sigurni za uporabu u prehrani ljudi. Da li je dovoljan razlog tomu što istraživanja na štakorima kod kojih se pokazalo da aspartam (kad smo već kod sladila, i saharin ima sličnu priču) itekako izaziva rak, ne mogu biti ekstrapolirana na ljude sa 100 % sigurnošću zbog razlike u metaboličkim putovima i mehanizmu razvoja tumora? Ili je dovoljan razlog tomu što su NCI i FDA vladine organizacije? Zašto se bolest kao što je rak toliko bagatelizira, van je domašaja uma autoru ovih redaka. Manje smetnje tipa svakodnevnih migrena koje aspartam u osjetljivih može prouzročiti nisu niti vrijedne spomena.

    Gdje se sve može naići na aspartam (E 951)?


    Aspartam je zahvalan prehrambeni dodatak. To znači da ga se može naći u gotovo svim proizvodima koji mogu ili trebaju sadržavati neku vrstu šećera/sladila.
    Dijetalne cole i pepsi napici, te druge manje poznate marke s oznakom «diet» sadržavaju umjesto šećera u nekoj kombinaciji upravo aspartam.
    Lista slatkiša, lijekova i vitaminsko-mineralnih dodataka koji ga najvjerojatnije sadržavaju je preduga. Najkorisniji savjet je da se oslonite se na čitanje etikete o sastavu proizvoda
    .

    www.index.hr

  7. #6
    Avlijaner Pure Evil's Avatar
    Član od
    Dec 2005
    Lokacija
    U srcima svih
    Postova
    10,278
    Zahvala
    104
    Ima 4,003 hvala u 2,273 postova

    Normalno Re: Emulgatori

    ovo sam tražjo

    svaki ti dao Mrs. T

  8. #7
    Kum svih kumova Odraz's Avatar
    Član od
    Oct 2006
    Lokacija
    U krevetu s t
    Postova
    9,691
    Zahvala
    196
    Ima 341 hvala u 246 postova

    Normalno Re: Emulgatori

    ovo je stvarno odličan topic, zaslužuje svaku pohvalu!
    BMW i 300 ks meni ne fali- jer mi rođo nije mali


  9. #8
    Mrs. T's Avatar
    Član od
    Oct 2006
    Lokacija
    Rijeka
    Postova
    9,584
    Zahvala
    44
    Ima 121 hvala u 86 postova

    Normalno Re: Emulgatori

    iako se ne navodi nigdje E330 za one koji ne znaju je zapravo obična limunska kiselina

  10. #9
    Kum svih kumova Odraz's Avatar
    Član od
    Oct 2006
    Lokacija
    U krevetu s t
    Postova
    9,691
    Zahvala
    196
    Ima 341 hvala u 246 postova

    Normalno Re: Emulgatori

    zaslužuje neko vrijeme biti među top temama, to bi trebalo koristiti mnogima
    BMW i 300 ks meni ne fali- jer mi rođo nije mali


  11. #10
    Mrs. T's Avatar
    Član od
    Oct 2006
    Lokacija
    Rijeka
    Postova
    9,584
    Zahvala
    44
    Ima 121 hvala u 86 postova

    Normalno Re: Emulgatori

    Quote Napisao/la: Mrs. T Pogledaj Post
    g.)upala usne šupljine: E330 NAJOPASNIJI DODATAK (uzrukuje rak), nalazimo ga u Schweppesu od limuna, senfu, nekim bezalkoholnim pićima, konzerviranom mesu rakova, u nekim sirevima, nekim gljivama u konzervi.... i pored ostalog u siru za djecu-DANONINO
    ovdje se navodi da je E330 najopasniji dodatak, a to je limunska kiselina
    malo su se zeznuli

  12. #11
    Mrs. T's Avatar
    Član od
    Oct 2006
    Lokacija
    Rijeka
    Postova
    9,584
    Zahvala
    44
    Ima 121 hvala u 86 postova

    Normalno Re: Emulgatori

    E102 - opasan
    E103 - zabranjen
    E104 - sumnjiv
    E105 - zabranjen
    E110 - opasan
    E111 - zabranjen
    E120 - opasan
    E121 - zabranjen
    E122 - sumnjiv
    E123 - veoma opasan
    E124 - opasan
    E125 - zabranjen
    E126 - zabranjen
    E127 - opasan
    E130 - zabranjen
    E131 - izazivac raka
    E141 - sumnjiv
    E142 - izazivac raka
    E171 - sumnjiv
    E173 - sumnjiv
    E180 - sumnjiv
    E210 - izazivac raka
    E211 - izazivac raka
    E212 - izazivac raka
    E213 - izazivac raka
    E215 - izazivac raka
    E216 - izazivac raka
    E217 - izazivac raka
    E221 - poremecaj creva
    E222 - poremecaj creva
    E223 - poremecaj creva
    E224 - poremecaj creva
    E226 - poremecaj creva
    E230 - stetan za kozu
    E231 - stetan za kozu
    E232 - stetan za kozu
    E241 - sumnjiv
    E250 - poremecaj pritiska
    E251 - poremecaj pritiska
    E311 - izaziva osip
    E312 - izaziva osip
    E320 - holesterol
    E321 - holesterol
    E322 - poremecaj zeluca
    E330 - izazivac raka
    E338 - poremecaj zeluca
    E339 - poremecaj zeluca
    E340 - poremecaj zeluca
    E341 - poremecaj zeluca
    E407 - poremecaj creva
    E450 - poremecaj zeluca
    E461 - poremecaj zeluca
    E462 - poremecaj zeluca
    E463 - poremecaj zeluca
    E465 - poremecaj zeluca
    E466 - poremecaj zeluca

  13. #12
    Mrs. T's Avatar
    Član od
    Oct 2006
    Lokacija
    Rijeka
    Postova
    9,584
    Zahvala
    44
    Ima 121 hvala u 86 postova

    Normalno Re: Emulgatori

    Ocjena opasnosti


    Slovo A
    Označuje one dodatke koji mogu imati učinak na zdravlje, alergiju ili kakvu drugu preosjetljivost na hranu. Za njih se još obavljaju toksikološka istraživanja. Hranu koja sadrži te aditive preporučljivo je izbjegavati, ili konzumirati u minimalnim količinama.

    Slovo B
    Označuje dodatke koji su nepotrebni. Upotrebljavaju se najviše radi “kozmetičkih” razloga i lako zavaraju potrošača, mada nemaju nikakve prehrambene vrijednosti. Najbolji primjer su neka osvježavajuća bezalkoholna pića. Kada bi imali dovoljno prehrambene savjesti, najbolje bi bilo odreći se takve hrane.

    Slovo C
    Označuje one dodatke koje je ptrebno dodavati zbog sigurnosti hrane, i smiju se dodavati hrani u određenim uvjetima i u manjim količinama.


    Prirodne boje
    E broj Kemijsko ime Ocjena opasnosti
    E 100 kurkumin A B
    E 101 riboflavin B
    E 120 košenil, karmin B
    E 140 i klorofil B
    E 141 i kompleks klorofila B
    E 160a i karoteni mješavina B
    E 160a ii beta karoten B
    E 160b i anato ekstrakt, biksin, norbiksin A B
    E 160b ii alkalni ekstrakt anato A B
    E 160b iii uljni anato ekstrakt A B
    E 160c ekstrakt paprike, kapsantin, kapsorubin B
    E 160d likopen B
    E 160e beta apo karotenal 8 B
    E 160f etilni ester beta apo karotenske kiseline 8 B
    E 161b lutein B
    E 161g kantaksantin A B
    E 162 betanin, crvena boja iz cikle B
    E 163 antociani B

    Boje, dozvoljene samo za bojanje površine
    E broj Kemijsko ime Ocjena opasnosti
    E 170 kalcijev karbonat C
    E 173 aluminij C
    E 174 srebro C
    E 175 zlato C

    Umjetne boje
    E broj Kemjisko ime Ocjena opasnosti
    E 102 tartrazin A B
    E 104 kinoleinsko crvena A B
    E 110 narančasto crvena S A B
    E 122 azorubin A B
    E 123 amarant A B
    E 124 košenil crvena A A B
    E 127 eritrozin A B
    E 131 modra patent B A B
    E 132 indigo A B
    E 133 briljantno modra FCF A B
    E 142 zelena S A B
    E 150 karamel A B
    E 151 briljantno crna BN A B
    E 153 biljni ugljen B
    E 171 titanov oksid B
    E 172 željezni oksidi i hidroksidi B
    Potrošača često zavede boja hrane. Rumeno obojan pekarski proizvod nas navodi da pomislimo da sadrži u sebi puno jaja, no u stvarnosti je samo obojan. Također, naziv »prirodna boja« znači da je boja prirodna, ali ne i to da potječe iz namirnice koju kupujemo.

    Konzervansi
    E broj Kemijsko ime Ocjena opasnosti
    E 200 do E 203 sorbinska kiselina i njene soli C
    E 210 do E 213 benzojeva kiselina i njene soli A
    E 214 i E 215 etil p hidroksibenzoat i soli A
    E 216 i E 217 propil p hidroksibenzoat i soli A
    E 218 i E 219 metil p hidroksibenzoat i soli A
    E 220 i E 228 sumporni dioksid i soli A C
    E 230 bifenil, difenil C
    E 231 i E 232 ortofenilfenol i bazne soli C
    E 235 natamicin (piramicin) C
    E 239 heksametilen tetramin B
    E 249 i E 250 natrijev i kalijev nitrit C
    E 251 i E 252 natrijev i kalijev nitrat C
    E 260 do E 263 octena i mliječna kiselina i soli C
    E 280 do E 283 propionska kiselina i soli C
    Konzervansi su tvari, koje sprečavaju ili ograničavaju rast mikroorganizama, čime omogućuju dulji rok trajanja namirnical. No, obzirom da je današnja higijena na puno većem stupnju nego ranije, da se koriste nove i napredne tehnologije konzerviranja hrane toplinom i hlađenjem, da su poznati bolji načini pakiranja hrane i kvalitetnija ambalaža, treba postaviti pitanje – nisu li dozvoljene količine konzervansa ipak prevelike?.


    Antioksidansi
    E broj Kemijsko ime Ocjena opasnosti
    E 300 do E 302 askorbinska kiselina i soli C
    E 306 do E 309 tokoferoli C
    E 310 do E 312 galati A
    E 320 butilhidroksi anizol (BNA) A
    E 321 butilhidroksi toluen (BHT) A
    E 325 do E 327 soli mliječne kiseline C
    E 330 do E 333 limunska kiselina i njene soli C
    E 334 do E 337 vinska kiselina i soli C
    Antioksidansi sprečavaju oksidaciju pojedinih sastojaka u hrani, koji su u doticaju s kisikom iz zraka. Na oksidaciju su najviše osjetljive masnoće, neki vitamini topljivi u mastima te boje koje su prisutne u namirnicama. Nove tehnologije pakiranja u vakuumu ili u modificiranoj atmosferi smanjuju mogućnost oksidacije te na taj način smanjuju uporabu antioksidanata.

    Emulgatori
    E broj Kemijsko ime Ocjena opasnosti
    E 322 lecitin C
    E 400 do E 404 alginska kiselina i soli C
    E 406 agar - agar C
    E 407 karagenan A
    E 410 moka karube C
    E 412 guar guma A
    E 413 tragakant guma A
    E 414 guma arabica A
    E 415 ksantan guma C
    E 422 glicerol C
    E 440 i E 440 i pektini C
    E 440 ii pektini C
    E 450 do E 452 fosfati B
    E 460 do E 466 celuloze, mikrokristalična celuloza C
    E 471 do E 472 mono i digliceridi masnih kiselina C
    Emulgatori, stabilizatori daju hrani konzistenciju. Emulgatori u sladoledu i nekim drugim namirnicama omogućuju mješanje vode i masnoće, te upuhivanje. Stabilizatori se brinu da zrak tamo i ostane. U svježim kobasicama omogućuju dodavanje vode, pripravu majoneze sa manjim sadržajem jaja ili potpuno bez jaja.

    Sladila
    E broj Kemijsko ime Ocjena opasnosti
    E 420 sorbitol C
    E 421 manitol C
    E 953 isomaltitol C
    E 965 i i E 965 ii maltitol, maltitol sirup C
    E 966 laktitol C
    E 967 ksilotol C
    E 950 acesulfam K C
    E 951 aspartam C
    E 952 ciklamati i ciklamatna kiselina A
    E 954 saharin i soli C
    E 959 neohesperidin DC (dihidrohalkon) C
    Sladila nadomještaju šećer i s tim smanjuju kaloričnu vrijednost raznih pića, slatkiša, marmelada itd. Na taj se način omogućuje ljudima sa šećernom bolesti da uživaju u ponekom slatkom jelu. Količine zaslađivača koje je dozvoljeno dodavati namirnicama su izračunate za odraslu osobu, te su takve namirnice potpuno neprimjerene za prehranu djece.

    Poboljšivači okusa
    E broj Kemijsko ime Ocjena opasnosti
    E 620 do E 625 glutaminska kiselina i soli A B
    E 626 do E 629 guanilna kiselina i soli B
    E 630 do E 633 inozinska kiselina i soli B
    Poboljšivači okusa osvježavaju ili potpuno mijenjaju doživljaj okusa neke hrane. Najviše su upotrebljavani glutamati, osobito u jušnim koncentratima i začinskim mješavinama. Za glutaminate znamo da mogu uzrokovati alergije.

  14. #13
    Mrs. T's Avatar
    Član od
    Oct 2006
    Lokacija
    Rijeka
    Postova
    9,584
    Zahvala
    44
    Ima 121 hvala u 86 postova

    Normalno Re: Emulgatori

    E 304 Estri masnih kiselina i askorbinska kiselina
    E 422 Glicerol
    E 431 Polioksietilen (40) stearat
    E 432 Polioksietilensorbitanmonolaurat (polisorbat 20) emulgator
    E 433 Polioksietilensorbitanmonooleat (polisorbat 80)
    E 434 Polioksietilensorbitanmonopalmitat (polisorbat 40) emulgator
    E 435 Polioksietilensorbitanmonostearat (polisorbat 60)
    E 436 Polioksietilensorbitantristearat (polisorbat 65)
    E 470a Natrijumove, kalijumove i kalcijumove soli masnih kiselina
    E 470b Magnezijumove soli masnih kiselina
    E 471 Mono- i digliceridi raasnih kiselina
    E 472a Mono- i digliceridi estri sirćenih kiselina
    E 472b Mono- i digliceridi estri mliječnih kiselina
    E 472c Estri limunske kiseline i mono- i diglicerida masnih kiselina
    E 472d Estri vinske kiseline i mono- i diglicerida masnih kiselina
    E 472e Estri mono- i diacetilvinske kiseline i mono- i diglicerida masnih kiselina
    E 472f Mješoviti estri sirćetne i vinske kiseline i mono- i diglicerida masnih kiselina
    E 473 Estri saharoze i masnih kiselina
    E 474 Saharozogliceridi
    E 475 Poliglicerolni estri masnih kiselina
    E 476 Poliglicerolpoliricinoleat
    E 477 Propan-l,2-diolni estri masnih kiselina
    E 479 Termički oksidovano sojino ulje u interakciji sa mono- i digliceridima masnih kiselina
    E 481 Natrijum-stearoil-2-laktilat
    E 482 Kalcijum-stearoil-2-laktilat
    E 483 Steariltartarat
    E 491 Sorbitanmonostearat
    E 492 Sorbitantristearat
    E 493 Sorbitanmonolaurat
    E 494 Sorbitanmonooleat
    E 495 Sorbitanmonopalmitat
    E 570 Masne kiseline
    E 630 Inozinska kiselina
    E 631 Dinatrijum-inozitat
    E 632 Dikalijum-inozitat
    E 633 Kalcijum-inozitat
    E 634 Kalcijum 5'-ribo-nukleotidi
    E 635 Dinatrijum 5'-ribo-nukleotidi
    E1518 Gliceriltriacetat (triacetin)

  15. #14
    Mrs. T's Avatar
    Član od
    Oct 2006
    Lokacija
    Rijeka
    Postova
    9,584
    Zahvala
    44
    Ima 121 hvala u 86 postova

    Normalno Odgovor: Emulgatori

    Aditiv E128 iz kobasica izaziva rak u ljudi?

    Umjetna boja koja se dodaje kobasicama već je zabranjena u mnogim zemljama, a europske institucije upozoravaju na njezinu škodljivost

    Aditiv koji se stavlja u neke vrste kobasica i mljevenog mesa može utjecati na razvoj karcinoma kod ljudi, upozorili su iz institucije "European Food Safety Authority" (EFSA), a prenose britanski mediji.
    Znanstvenici su izrazili zabrinutost zbog uporabe boje E128, poznate pod nazivom Red 2G. Na sastanku EFSA-e, tijekom kojeg se raspravljalo o aditivima u hrani, stručnjaci spomenute institucije ustvrdili su da se boja Red 2G više ne bi smjela smatrati sigurnom za konzumaciju.
    Znanstvenici su ustvrdili da se boja Red 2G u tijelu pretvara u uljevitu supstancu poznatu kao anilin, koja se u pokusima provedenim na laboratorijskim miševima pokazala opasnom te je svrstana u kategoriju potencijalno opasnih tvari koje mogu izazvati rak. U životinja kojima je u organizam ubrizgan anilin razvile su se maligne tumorske stanice.
    Zbog svega navedenog u priopćenju EFSA-e stoji:
    "S obzirom na rezultate zadnjih znanstvenih istraživanja ne možemo isključiti mogućnost kancerogenog djelovanja anilina koji oštećuje genetsku građu stanice. Zbog toga nije moguće odrediti razinu anilina koja bi se mogla smatrati sigurnom za ljudski organizam. Na ovom skupu zaključili smo da Red 2G treba smatrati potencijalno opasnim za ljudski organizam".
    EFSA, koja uvijek ponovno provjerava sve rezultate znanstvenih istraživanja o umjetnim bojama koja se koriste u prehrani, svoje je rezultate predala Europskoj komisiji. Red 2G već je zabranjen u mnogim zemljama, među kojima je i Japan.

    www.24sata.hr

  16. Mrs. T, hvala na tvom postu od seljaka:

    Lomac (23.05.08)

  17. #15

    Član od
    Oct 2006
    Lokacija
    London
    Postova
    1,001
    Zahvala
    10
    Ima 10 hvala u 10 postova

    Normalno Odgovor: Emulgatori

    da, zato ja jedem samo svjezu organic food sa farmer's marketa.

  18. #16
    Guzojebač ajs's Avatar
    Član od
    Oct 2006
    Lokacija
    komšiluk
    Postova
    6,477
    Zahvala
    118
    Ima 119 hvala u 96 postova

    Normalno Odgovor: Emulgatori

    ja ne
    Rest in peace

  19. #17

    Član od
    Mar 2008
    Postova
    30
    Zahvala
    17
    Primljena 1 zahvala u 1 postu

    Normalno Odgovor: Emulgatori

    sad ste me ubili sta cu sad da jedem i sta da pijem

Tags for this Thread

Bookmarks

Bookmarks

Pravila Postanja

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •