PDA

View Full Version : Koja je najliberalnija religija?

Stranica : [1] 2

plavi_andeo
30.11.08, 00:32
Zna li netko?

Mademoiselle_
30.11.08, 02:47
A da nešto više napišeš o tome?
U kojem smislu misliš?

Ja znam koja je religija najliberalnija u ekonomskom smislu

Ivano
30.11.08, 06:01
a prema ćemu liberalna? sex, droge, alkohol:rofl:
svaka ima svoja ograničenja, ali vjerovatno bi ono što tražiš našao u raznoraznim sektama, izmišljenim za zadovoljavanje raznih potreba osnivača:kava:

plavi_andeo
01.12.08, 01:56
pa ona koja priznaje žene svečenice,koje ne mrze gay populaciju,koja ne kaže da je grijeh sex prije braka itd.??? Ajde da kažem ovak,ona koja nije zadrta ko islam i sl. religije

Ivano
01.12.08, 08:17
pa ona koja priznaje žene svečenice,koje ne mrze gay populaciju,koja ne kaže da je grijeh sex prije braka itd.??? Ajde da kažem ovak,ona koja nije zadrta ko islam i sl. religije
najbolje da ti sam sebi osnuješ neku sektu, gdje ćeš ti postaviti pravila, a tebe će obožavati sljedbenici:lol:

plavi_andeo
01.12.08, 18:49
najbolje da ti sam sebi osnuješ neku sektu, gdje ćeš ti postaviti pravila, a tebe će obožavati sljedbenici:lol:
ajd ak nemaš niš pametno za reć ne javljaj se...hvala:kava:

savakovacevic
01.12.08, 21:21
:pop:od ovih "komercijalnijih" budizam mi se čini najlabaviji...mada je i to za mene:devil: prviše ograničavanja.:s:

slavonski_m
02.12.08, 13:54
:pop:od ovih "komercijalnijih" budizam mi se čini najlabaviji...mada je i to za mene:devil: prviše ograničavanja.:s:
pa budizam nije religija,ebo ga ti.:zbunjeni:

Ramzes
02.12.08, 14:02
pa budizam nije religija,ebo ga ti.:zbunjeni:
Kako nije jebo ga ti. :auch:

slavonski_m
02.12.08, 14:06
Kako nije jebo ga ti. :auch:

pa lijepo,nije.

nema kozmogoniju,nema božanstva.budizam je način života i način postizanja mira.

Stog
02.12.08, 14:31
Budizam je jedna od tri velike svjetske religije koja je nastala na tlu sjeverne Indije prije više od 2500 godina.

http://bs.wikipedia.org/wiki/Budizam

Odraz
02.12.08, 15:01
ako se gleda na religiju i uzme se u poimanje i sama definicija, budizam je u konačnici dogma
tako da ipak slavonski_m ima pravo

slavonski_m
02.12.08, 15:06
...

slavonski_m
02.12.08, 15:09
nijedan budist ne vjeruje u boga.

svaki je okrenut samom sebi u traženju puta ka sreći.a sreća je oslobađanje od želja.

nisam baš najsretnije formulirao,ali budhin nauk je sadržan u toj jednoj rečenici.

Budizam je jedna od tri velike svjetske religije koja je nastala na tlu sjeverne Indije prije više od 2500 godina.

http://bs.wikipedia.org/wiki/Budizam

stog....nebih rekao,pa makar pisalo na wikipediji

Odraz
02.12.08, 15:14
wikipedija ima dosta grešaka
ja sam ih osobno našao preko 40 i to u samo par čitanja

religija se određuje na temelju božanstava, kulta veneracije itd itd
toga u budizmu nema
baš zbog toga u zadnjih 15-ak god se klasificira kao dogma (pošto budist pokušava naći harmoniju, prvenstveno sam s sobom, kroz sebe i energiju svemira). a to ne uključuje stvari koje bi činile budizam religijom.

slavonski_m
02.12.08, 15:27
wikipedija ima dosta grešaka
ja sam ih osobno našao preko 40 i to u samo par čitanja

religija se određuje na temelju božanstava, kulta veneracije itd itd
toga u budizmu nema
baš zbog toga u zadnjih 15-ak god se klasificira kao dogma (pošto budist pokušava naći harmoniju, prvenstveno sam s sobom, kroz sebe i energiju svemira). a to ne uključuje stvari koje bi činile budizam religijom.

tak je,odraz.taoizam i budizam (sa raznim pravcima poput zen-budizma i džanaizma) ne spadaju u religije.

hindiuizam već da,ali samo uvjetno,jer ima i BOŽANSTVA,za razliku od taoizma i budizma.

plavi_andeo
02.12.08, 15:29
budizam je religija ali ne vjeruju u boga nego se okreću univerzumu i postizanju nirvane.....to sam imao seminarskii tak da znam to :corn:

slavonski_m
02.12.08, 15:34
budizam je religija ali ne vjeruju u boga nego se okreću univerzumu i postizanju nirvane.....to sam imao seminarskii tak da znam to :corn:
nije točno.i nisi imao seminarski iz toga jer bi drugačije pričao.
budizam je način života i oslobađanja od patnje.

religija nije.

easy
02.12.08, 15:35
najliberalnija,:misli:
Ramzes&Odraz religija
http://www.seljacionline-forum.com/showpost.php?p=300986&postcount=56:kava:

slavonski_m
02.12.08, 15:59
ovo mi promaklo prvi puta kad sam replicirao.

dakle,ako se ne varam (davno je bilo kad sam pisao o tome,ali nešto mi je ostalo u glavi) - taoizam je put ili način usklađivanja čovjeka sa okolinom (svemirom).a budizam je uslkađivanje čovjeka sa samim sobom.

mislim da sam dobro formulirao bit svega.to je ono što je osnovno.

Ramzes
02.12.08, 16:35
nijedan budist ne vjeruje u boga.

svaki je okrenut samom sebi u traženju puta ka sreći.a sreća je oslobađanje od želja.

nisam baš najsretnije formulirao,ali budhin nauk je sadržan u toj jednoj rečenici.

stog....nebih rekao,pa makar pisalo na wikipediji

Meni je to ok, ljudi vjeruju u sebe. :t:

Ramzes
02.12.08, 16:39
Ne ... budizam uči da si dio jednog božanskog bića koji se manifestuje kao kosmička sveprožimajuća misleća energija, i kao konačni cilj postavlja spoznaju tog bića i konačno sjedinjenje sa njim kao oslobađanje od ciklusa umiranja i rađanja.

savakovacevic
02.12.08, 20:21
ok...ako je gosn slavonski u pravu (a ja tvrdim da nije,ali se neću raspravljat jer on ne zna ne bit u pravu)onda tvrdim da ne postoji religija koja ima l od liberalnog.:belj:

slavonski_m
02.12.08, 21:12
ok..hvala na ponudi ,al ne bih učio o tim stvarima od nekog tko nije sklon liberalizmu(pa donekle i anarhizmu) i kršenju strogih pravila...:t::t::t:ajd sad ti nešto napiši ispod jer nije red da tvoja ne bude uvijek posljednja..još jednom hvala.

pogle savo...

ako prva zapovjed božja glasi : ja sam gospodin bog tvoj,nemaj drugih bogova osim mene,kako i na koji način tu može biti liberalizma?

možda tako da neko ima još ponekog boga,i time da skrši prvu zapovjed?
ne ide to tako.

ili bilo koja druga religija isto tako.sve imaju svoja pravila od kojih nema odstupanja.

i budući da imaš takav stav,ovo je moj zadnji post na ovoj temi.nadam se da će netko pisati nakon mene....tek toliko da moja ipak ne bude zadnje.

toj osobi se unaprijed zahvaljujem.

Ramzes
03.12.08, 09:26
ok...ako je gosn slavonski u pravu (a ja tvrdim da nije,ali se neću raspravljat jer on ne zna ne bit u pravu)onda tvrdim da ne postoji religija koja ima l od liberalnog.:belj:

Ima jedna, Odrazova i moja. Ranije postano - vidi link od Easyja.:smile:
Još prikupljamo članove. Ima jedan problem - naša ideologija je zarazna ... jednom kad se navučeš na našu religiju teško se vratiti. :joja:

zvjerki
03.12.08, 09:36
Ima jedna, Odrazova i moja. Ranije postano - vidi link od Easyja.:smile:
Još prikupljamo članove. Ima jedan problem - naša ideologija je zarazna ... jednom kad se navučeš na našu religiju teško se vratiti. :joja:

E, a jel kod vas grijeh okrenut se pelinu, rakiji, vinu i sl., pa opet vratit na pivu?
Mislim ak nije, kak se učlanim?

small
04.12.08, 18:46
ne znam samo kako povezujete religiju s liberalizmom
kao da pitate u kojem je dijelu oceana more najsuhlje

svaka religija u stvari služi kao strogi vodič kroz život u određenoj zajednici, povezujući osobu s misterijem života.
Povezivanje s misterijom je najefikasnije putem simbola ili mitova a to ima svaka relikija i oni su "nedodirljivi" dok ih neko ne svrgne (kad neko vikne "kralj je gol")
- a budizam npr. ima tristo puta višemitova i simbola od npr. kršćanstva, pa je po tome itekako religija a ne samo "stil života".

a tvrditi da budizam poznaje liberalizam, bila bi besmislena tvrdnja.
budizam je liberalan, naravno, tamo gdje mu odgovara da te uvuče u zamku svojih dokaza

malecko udaljavanje od glavne teme:
svaka čast upoznavanju svijeta i širenju spoznaja, ali pozersko, očajničko i slijepo prihvaćanje budizma mi je oduvijek bilo nakaradno. Ova tri modela sam namjerno odabrao kao pridjeve jer samo takvi i postoje: 1) pozersko - idem malo glumit uzvišenog mudraca koji otkriva sebe da bi drugima bio nerazumljiviji; 2) očajničko - u vremenima ratnim, budizam je prečesto bio utočište za slabovjerne i one koji su htjeli prikrit svoju vjeru na ovim prostorima 3) slijepo - jebeš ga, naiđeš na budalu koja te upila s "jako zanimljivim" pričama, pa te namami da im se malo pridružiš... a ti ne vidiš kako te uvlače (dakle još jedan agitprop!))

na svu sreću, nikad me nije previše uznemiravalo da li je neka vjera liberalna ili nije, dapače - mislim da i ne bi trebala bit liberalna jer samo tako može ispunit svoj krajnji (i temeljni) cilj.
Valjda je to zbog mog agnosticizma, iako se ne sjećam točnog trenutka kad sam spoznao da ja u stvari nisam ateist nego agnostik. A to su oni koje boli kurac.

slavonski_m
04.12.08, 20:13
- a budizam npr. ima tristo puta višemitova i simbola od npr. kršćanstva, pa je po tome itekako religija a ne samo "stil života".

sve što si napisao potpisujem,osim ovog:auch:

budizam nije religija - nema boga u kojeg vjeruju.budizam je način života i metoda oslobađanja boli.

to je to najkraće rečeno.

Aldous
27.02.09, 21:18
liberalizam vodi u anarhiju.
religija uopće nema liberalizma.ona je sama po sebi skup humanih pravila i zakona od kojih nema odstupanja.
a liberalizam zahteva baš to - odstupanje od pravila.

Liberalizam zahteva PROŠIRENJE domene pravila, a ne odstupanje. Kupi politički rječnik.

što se tiče toga dal sam u pravu ili ne.....ponekad znam pogriješiti i onda imam snage to i priznati.nisam ohol ni nadobudan...nemam potrebu biti.točno znam svoj domet i ono što mogu.a znam da mogu jako puno.

eeeevo ga još je uvijek skroman, pravi kršćanin, ali već u sljedećem trenutku....

zato,budi snošljiv i pristojan i naučit ćeš od mene dosta.počevši od znanosti pa do sporta:mig:

...počinje arogancija bez granica

nema pojma.

i čovjeku od znanja, on, wikipedičar, kaže da nema pojma!!:rofl: vrh vrhova!

E sad...

slavonski_m, kad se vratiš najvjerojatnije ćeš da vidiš ovaj post. sada samo brišem tvoje argumente ad hominem. ti nikako drugačije ne znaš raspravljati nego reći nekome da je glup umjesto da argumentirasš svoj stva na neki drugi način, tj da razradiš argumentaciju i utvrdiš tezu te na kraju ljude uvjeriš u činjenice koje zastupaš. kako rekoh, sada samo brisanje, sledeći puta idu kartončići!

p.s. kupi udžbenike iz logike i filozofije i ponovi (ili bolje: nauči) osnove rasprave i argumentacije.

Ramzes
27.02.09, 21:22
sve što si napisao potpisujem,osim ovog:auch:

budizam nije religija - nema boga u kojeg vjeruju.budizam je način života i metoda oslobađanja boli.

to je to najkraće rečeno.

Nema pojma. :lol:

Aldous
27.02.09, 21:24
Nema pojma. :lol:

i ja velim

samo i mi sada offtopičarimo

basta

Ramzes
27.02.09, 21:34
A nanervira me toliko nepoznavanje istorije religije i licemjerstvo. :ceka:
Evo sinoć gledam na Discoveriju - Vatikanski "istražitelji" su došli do saznanja iz svetih knjiga da pakao ne postoji.
Šta to ustvari znači - gledajući kroz istoriju religije: potvrdili su Vedske tekstove.
Po tom novom Vatikanskom stavu, pakao je ustvari život bez Boga, bez saznanja o Bogu i bez približavanja Bogu ... Vedski spisi. I neko kaže da Vedski spisi nisu religija nego su filozofija? :auch:
Pa Veliki potop je prepisani mit o Gilgameshu.

Aldous
27.02.09, 21:48
A nanervira me toliko nepoznavanje istorije religije i licemjerstvo. :ceka:
Evo sinoć gledam na Discoveriju - Vatikanski "istražitelji" su došli do saznanja iz svetih knjiga da pakao ne postoji.

Preko nekih apokrifnih jevanđelja?

nije li život bez boga teška osuda ako drugi žive s bogom? mislim da bi ovo 's bogom' moglo biti itekako primamljivo.

Ramzes
27.02.09, 22:27
Tu ću se svakako složiti sa tobom. Život bez Boga je život bez smisla.

Jevanđelja ... ne želim da ulazim u bilo kakvu raspravu koliko je neki dokumenat tačan ili ne. Sa ove vremenske distance to je teško razaznati ... samo mi je jasno da religija kao institucija religije ima mnogo mračnih tajni koje skriva.
A da bi bio religiozan, tačnije da bi vjerovao u Boga, ili nešto drugo, ne treba ti posrednik.

Aldous
27.02.09, 22:45
Tu ću se svakako složiti sa tobom. Život bez Boga je život bez smisla.

:t:

Jevanđelja ... ne želim da ulazim u bilo kakvu raspravu koliko je neki dokumenat tačan ili ne. Sa ove vremenske distance to je teško razaznati ... samo mi je jasno da religija kao institucija religije ima mnogo mračnih tajni koje skriva.
A da bi bio religiozan, tačnije da bi vjerovao u Boga, ili nešto drugo, ne treba ti posrednik.

u potpunosti se slazem.

ipak nisu institucije religije idejno same po sebi lose, ljudi su ih napravili takvima u praksi

Ramzes
27.02.09, 22:51
Da. Ljudi.

Aldous
27.02.09, 22:59
Da. Ljudi.

Pederi.

Aldous
28.02.09, 00:25
i ostatak offtopica pobrisan

rdurdevic
13.06.09, 20:03
Najliberalnija religija....što je to?

Kako religija, bilo koja.. može biti imalo liberalna kad (baš svaka)postavljenim stavovima i dogmama
negira svako različito razmišljanje.

oblak24
23.06.09, 13:10
moja. vjerujem samo u rad, red i disciplinu! mwahahahha