PDA

View Full Version : KAKO NAPRAVITI FONTANUsaintzar
01.08.08, 11:06
Za početak treba nabaviti mini potopnu pumpu,što manja to je bolje,preba njenom gabaritu naći posudu od keramike naravno koja ima glazuru i koja je otprilike 1 litar i udubljena da se pumpa može slobodno sakriti,mali glineni ili sl. bokalić nešto kamenčića i cjevčica.pumpa se postavi na dno(obično pumpe imju vakumske priljepke)na gornji dio pumpe tj.izlaz vode se lijepi plastičnim pištoljem cijev(u ovom slučaju je bakarna cijev) Koja se prethodno začepi na vrhu i izbuši sa strane,treba paziti da kraj cijevi dođe u sredini bokalića,oko pumpe se poslažu kamenčići veličine oraha i prema vrhu vel.lješnika,dve kamene plohe izbušimo za veličinu cijevi i nanižemo ih a na vrhu postavimo bokalić koji smo tagođe izbušili na promjer cijevi.kabal od pumpe se sakrije kamenjem.Naspite vodu ,uključite pumpu i uživajte.Svi koji imaju namjeru da samostalno prave mini fontanu nek imaju u vidu jedan mali savjet,ako žele da u krugu fontane rastu biljčice koje traže zemlju nek potraže malo veću posudu kao osnovnu, a unutar nje nek postave recimo plastičnu ili sl.U tu svrhu može poslužiti i najlon kesica za zamrzivač, u koju će smjestiti pumpu tako da oko nje može doći zemlja ili pijesak sa biljkama i sve se opet sakrije kamenčićima.Namjerno prskanje vode neće škoditi biljkama.Nisam to naveo odmah.
Već kad sam "načeo " temu uradi sam ,onda se moram pobrinuti da je i dopunjavam.Naišao sam na korisnu stranicu:
www.naturalist-office....adisam.htm (http://www.naturalist-office.com/uradisam.htm) ,i svi koji žele da naprave kućnu fontanu ili jezerce nek pogledaju obavezno ,mada sam ja približno isto objasnio.

stefanko
23.06.09, 21:46
saintzar, ja sam ovih dana razmišljo da u dvorištu počnem sa izgradnjom fontanice, ali nigdje na netu ne mogu da pronađem objašnjenje kako se pravi fontana, a da je to objašnjenje u slikama. pokušao sam da idem na stranicu koju si ti naveo u svom izlaganju ali nemogu da je otvorim. Pa te stoga molim ako imaš nekih upustava i instrukcija, da mi iste pošalješ na mejl. " r.dragan@teol.net ".
Pozdrav. :s:

Stog
23.06.09, 23:17
Probaj sad

http://www.naturalist-office.com/uradi_sam.php

plav
03.07.09, 00:14
hvala na uputama

zpovic
04.09.12, 15:13
Gdje da u Zagrebu nađem pumpu.

bosniaal
01.08.13, 10:26
meni treba kućna fontana, mala naravno, i na struju .....ima li kakvih savjeta