PDA

View Full Version : Što su prostor i vrijeme

Stranica : [1] 2

chuxy
10.06.08, 08:32
Seljaci-filozifi navalite. Definirajte prostor i vrijeme...

ana_1.9.9.2
10.06.08, 10:15
prostor je sve što nas okružuje.......... a vrijeme je sve ono što prolazi tijekom dana... lollllll......... :misli:

ajs
01.07.08, 21:14
to nije filozofija, vec stroga znanost

puknuti
01.07.08, 21:41
A jesi našao gdje ceš to pitati ..ili na metafiziku

Grga
01.07.08, 23:29
Prostor je sva energicno nabijena materija, a vrijeme je sposobnost masenog tijela da se izmijeni.:misli: :seljo:

chuxy
01.07.08, 23:34
ovo za prostor, donekle, ima jos smisla
al ovo za vrijeme je glupost:rigo:

Grga
01.07.08, 23:40
Razmisli malo, sto je vise vremena to ce prije npr. jabuka past sa stabla. Sto je vremena manje to je manja sposobnost jabuke da padne sa stabla. Prema tome vrijeme kakvime ga ljudi dozivljavaju je mijenjanje okoline, a mijenjanje okoline je zapravo promjena masenih tijela tj. njihova sposobnost da se promijene.:roll: :jadan:

Aldous
06.02.09, 20:03
Razmisli malo, sto je vise vremena to ce prije npr. jabuka past sa stabla. Sto je vremena manje to je manja sposobnost jabuke da padne sa stabla. Prema tome vrijeme kakvime ga ljudi dozivljavaju je mijenjanje okoline, a mijenjanje okoline je zapravo promjena masenih tijela tj. njihova sposobnost da se promijene.:roll: :jadan:

Vrijeme je medij u kojem se tijela mijenjaju. Krivo si se izrazio, ali uglavnom imaš pravo. :mig:

lipaoklipa
07.02.09, 18:46
prostor je prostor,vrijeme u punom smislu kako gavečina smatra ne postoji-čovjek ga je izmislio
zato je i sama pomisao na vremenske stojeve apsurdna!!

Aldous
07.02.09, 18:48
prostor je prostor,vrijeme u punom smislu kako gavečina smatra ne postoji-čovjek ga je izmislio
zato je i sama pomisao na vremenske stojeve apsurdna!!

Što su onda prošlost i sadašnjost?

Kako je moguće kozistentno poimati prostor, ako vrijeme ne postoji?

lipaoklipa
07.02.09, 18:52
prošlosti i budućnost su u ljudskom umu,nema nekog velikog sata-
sve se kreče i sve djeluje to dava dojam vremena

oblak24
07.02.09, 19:00
prostor... trodimenzionalan ili ne.. za mene je sve ono što nisam ja.. khm
ili drugim riječima ja se nalazim u prostoru i dio sam njega ali on nije dio mene :Đ
a vrijeme.. koje po mom shvaćanju ne sadrži sadašnjost je nešto što prolazi bez zaustavljanja i nemreš mu doć na početak.. al zato možeš doseć točku u kojem se vrijeme zaustavlja... ali samo za tebe
za ostale je ono i dalje tu
ma vrijeme je nešto što za mene kao neprofesionanog filozofa uvijek ostaje bolna točka koju nemrem shvatit ni uz najbolju volju... vrlo vrlo apstraktno

Aldous
07.02.09, 19:13
prošlosti i budućnost su u ljudskom umu,nema nekog velikog sata-
sve se kreče i sve djeluje to dava dojam vremena

Kako nazivaš medij u kojem se sve kreće i djeluje. Primjerice, ako vrijeme, kao medij koji označava prolaznost, ne postoji, kako onda uspijevamo djelovati na prostor koji je stvaran?

Kako osjećamo vlastitu prolaznost?

Činjenica je da postoji nešto što se dogodilo, nešto što će se dogoditi i nešto što se događa. To se može dokazati najbanalnijim pokusima.

AmADin_gospo
07.02.09, 19:52
ljudski mozak je premalen i ograničen da bi adekvatno mogao svatiti i definisati pojam prostora i vremena jer su i jedno i drugo neograničeni, a ljudski mozak može pojmiti samo veličine koje imaju poetak i kraj ili su pobrojane bilo kojom veličinom il brojem, ali se zna koliko ih ima il makar otprilike

nihad_89
25.02.09, 23:57
A jesi našao gdje ceš to pitati ..ili na metafiziku

lupio si barte metafizika ili ta meta ta fizika sto znaci prva filozofija jeste ....

Aldous
26.02.09, 00:03
lupio si barte metafizika ili ta meta ta fizika sto znaci prva filozofija jeste ....

off topic si! da to koncipiraš da iole nalikuje na rečenicu, možda bi se i shvatio (ne)smisao pa bi dobio razlog da povučem ili utvrdim optužbu.

nihad_89
26.02.09, 00:11
prostor... trodimenzionalan ili ne.. za mene je sve ono što nisam ja.. khm
ili drugim riječima ja se nalazim u prostoru i dio sam njega ali on nije dio mene :Đ
a vrijeme.. koje po mom shvaćanju ne sadrži sadašnjost je nešto što prolazi bez zaustavljanja i nemreš mu doć na početak.. al zato možeš doseć točku u kojem se vrijeme zaustavlja... ali samo za tebe
za ostale je ono i dalje tu
ma vrijeme je nešto što za mene kao neprofesionanog filozofa uvijek ostaje bolna točka koju nemrem shvatit ni uz najbolju volju... vrlo vrlo apstraktno

ima jedan problem sa prostorom i vremenom da bi ga znali definisati moramo znati bar njegov pocetak . posto ni za vrijeme ni za prostor neznamo kad pocinje ni kada zavrsava ni gdje ....
to nas dovodi do zakljucka da je i prostor i vrijeme beskonacno ........a problem kod beskonacnog je to sto nema pocetka i kraja ono sto nema pocetak i kraj i ne postoji........dolazimo do zakljucka da prostor i vrijeme ne postoje .........i stvarno prostor i vrijeme ne postoje samo sto je sve u prostoru i samo sto vrijeme prolazi........nemoguce je to dvoje definisati jer nepostoje u jednu ruku a u drugu ...............

nihad_89
26.02.09, 00:17
off topic si! da to koncipiraš da iole nalikuje na rečenicu, možda bi se i shvatio (ne)smisao pa bi dobio razlog da povučem ili utvrdim optužbu.

isao sam sa tim da si pogrijesio slovo umjesti ili da si htio da stavis idi

posto je forum filozofija a metafizika je naziv za prvu filozofiju inace skracenica od recenice ta meta ta fizika sto u prevodu znaci prva filozofija jeste........

pa sada neznam gdje bi momak sa temom mogao otici............

Aldous
26.02.09, 00:18
ima jedan problem sa prostorom i vremenom da bi ga znali definisati moramo znati bar njegov pocetak . posto ni za vrijeme ni za prostor neznamo kad pocinje ni kada zavrsava ni gdje ....

Potpuna istina. Ali vrijeme teče i mi ga osjećamo kako mijenja i nas i prostor.

to nas dovodi do zakljucka da je i prostor i vrijeme beskonacno ........a problem kod beskonacnog je to sto nema pocetka i kraja ono sto nema pocetak i kraj i ne postoji........

Zašto nešto što je beskonačno mora NE POSTOJATI?!
Svemir se smatra beskonačnim pa postoji.

dolazimo do zakljucka da prostor i vrijeme ne postoje .........i stvarno prostor i vrijeme ne postoje samo sto je sve u prostoru i samo sto vrijeme prolazi........nemoguce je to dvoje definisati jer nepostoje u jednu ruku a u drugu ...............

Sve skupa je ovaj dio jeziva kontradikcija.

Ako se osvrnem samo na ovo da vrijeme i prostor ne postoje:

Cogito, ergo sum! -> Dakle, zaključiš da ti jesi, da postojiš. Odmah potom uočavaš da postojiš u nečemu, dakle i to mora postojati. Nema mi smisla da mi postojimo u nečemu što ne postoji.

Aldous
26.02.09, 00:27
isao sam sa tim da si pogrijesio slovo umjesti ili da si htio da stavis idi

??? :zbunjeni:

posto je forum filozofija a metafizika je naziv za prvu filozofiju inace skracenica od recenice ta meta ta fizika sto u prevodu znaci prva filozofija jeste........
Njet
Metafizika je odvjetak filozofije koji se bavi proučavanjem stvari onkraj (iza) bitka.

dolazi od grčkih riječi: meta (prijed.) = (s gen) sa uz; (s acc) poslije, iza i he fisis, tes fiseos = priroda, narav, ćud, bitak; 'iznad bitka', rekli bi.

pa sada neznam gdje bi momak sa temom mogao otici............

Nisi imao temu.

nihad_89
26.02.09, 00:41
??? :zbunjeni:

Njet
Metafizika je odvjetak filozofije koji se bavi proučavanjem stvari onkraj (iza) bitka.

dolazi od grčkih riječi: meta (prijed.) = (s gen) sa uz; (s acc) poslije, iza i he fisis, tes fiseos = priroda, narav, ćud, bitak; 'iznad bitka', rekli bi.

Nisi imao temu.
dobro nije problem posto ja ocito nenam a ja sam ucio i naucio to od mojih profesora na filozofskom fakultetu , bio bi veoma sretan kada bi dosao u sarajevo i to poblize objasnio

Aldous
26.02.09, 00:46
dobro nije problem posto ja ocito nenam a ja sam ucio i naucio to od mojih profesora na filozofskom fakultetu , bio bi veoma sretan kada bi dosao u sarajevo i to poblize objasnio

Ne izražavaš se baš kao netko tko je završio FF, odsjek klasične filologije.

Nema problema, dokaži da sam pogriješio. Potkrijepi svoj prijevod riječima koje mogu provjeriti u riječniku pa se čujemo.

Btw. ovo bijaše klasični primjer 'Prijelaza u drugi rod'... no, što ja to govorim, sigurno si i to učio. Zašto si ga onda upotrijebio.

Seljober
26.02.09, 00:56
OT:

definirati prostor i vrijeme nije problem, zavisi u kom si prostoru i vremenu...

nihad_89
26.02.09, 01:09

Nema problema, dokaži da sam pogriješio. Potkrijepi svoj prijevod riječima koje mogu provjeriti u riječniku pa se čujemo.

Btw. ovo bijaše klasični primjer 'Prijelaza u drugi rod'... no, što ja to govorim, sigurno si i to učio. Zašto si ga onda upotrijebio.

izvini za metafiziku mala korekcija nemoj mi zamjeriti:mig:
e ovako prvo netrazis u rijecniku kojem trebas
metafizika je nastala tako sto je neki fratar svrstavao dijela aristotelisa i platona sokratesa....itd
pa je za njihova dijela koja se bave BITKOM i cijelokupnim univerzumom nezalazeci u pojedinacne znanosti pa je svrstao pod danasnju metafiziku a inace prvobitno je bilo ta meta ta fizika ( steta sto ti nemogu da napisem na starogrckom), mozda bi se bolje snasao u rijecniku

i nisam rekao da sam zavrsio ali sam siguran i to moj indeks potvrdzuje
uvod u filozofiju 1
his. filozofije 1
logika sa metadologijom socialnog izrazavanja
itd

Aldous
26.02.09, 01:20
izvini za metafiziku mala korekcija nemoj mi zamjeriti:mig:
e ovako prvo netrazis u rijecniku kojem trebas
ta fizika ne postoji. Riječ fizika koju mi rabimo dolazi od he fiseos, tes fiseos, kako već rekoh.
A i ne bi se rabila da se označi filozofija kada već postoji riječ koja je označava.

A za meta u velikom grčkom riječniku nigdje ne pronalazim srednji rod imenicu (ta), nego samo službu prijedloga. Ali sutra imam grčki pa provjerim sa profesorom cijelu etimologiju riječi.

metafizika je nastala tako sto je neki fratar svrstavao dijela aristotelisa i platona sokratesa....itd
pa je za njihova dijela koja se bave BITKOM i cijelokupnim univerzumom nezalazeci u pojedinacne znanosti pa je svrstao pod danasnju metafiziku a inace prvobitno je bilo ta meta ta fizika

Zašto se ne možeš izražavati jesno, silogistički?! Ovo kao da je pisao kriptograf! Ajd kad si već dao ispit iz logike izanaliziraj ovu svoju rečenicu i pogledaj koji je besmisao tu napisan.

OT

Rječju metafizika služe se i grčki filozofi: Aristotel, Platon, Sokrat... Nije ona proizvod pogreške fratra. (p.s. ovo komentiram, s obzirom na značenje do kojeg iz ove katastrofalne rečenice mogu doći, tako da je moguće da sam krivo shvatio što si htio reći).

nihad_89
26.02.09, 01:36
jo joj joj
da naravno sluze se, samo sto aristotelis umjesto metafizike govori prva filozofija jeste( koja se bavi totalitetom) a danas je jednostavnije reci metafizika. I ko bi ti preveo na danasnji bosanski pravo znacenje nekih rijeci. Najblizi starogrckom je latinski a svi dobro znamo koliko se moze sa latinskog kvalitetno prevest na nas jezik, a sada skontaj kako je sa starogrckog to tesko. a osim toga nemoras meni vjerovati, ako je metafizika nastala kao rijec za prvu filozofiju starogrckih filozofa u 13 vijeku kako je moguce da je koriste starogrcki filozofi. danas je opci naziv meatafizika ,za starogrcku filozofiju koja se bavi bitkom. prema tome sve sto govorimo o tim filozofima i sta su proucavali kazemo njihova metafizika itd..........

Seljober
26.02.09, 01:46
čemu ova tema, ako svi citiraju druge, recite svoje mišljenje....(svaka čast pojedincima)
A sad malo ja:
Budući je ova tema otvorena pod filozofijom, prostor je literarna vrijednost onoga što nas okružuje a ne može se ni opipat ni vidjet, al je tu, jer inače ne bi znali da smo igdje.
Vrijeme je već prošlo, odnosno, prekasno je za sve...

Aldous
26.02.09, 01:49
jo joj joj
da naravno sluze se, samo sto aristotelis umjesto metafizike govori prva filozofija jeste( koja se bavi totalitetom) a danas je jednostavnije reci metafizika.

Foira je u tome što je 'metafizika' korištena U SMISLU 'prve filozofije'. ali nije prijevod 'prva filozofija'.

I ko bi ti preveo na danasnji bosanski pravo znacenje nekih rijeci. Najblizi starogrckom je latinski a svi dobro znamo koliko se moze sa latinskog kvalitetno prevest na nas jezik, a sada skontaj kako je sa starogrckog to tesko.

Ne krivi vaš lijepi jezik! :smile:

a osim toga nemoras meni vjerovati, ako je metafizika nastala kao rijec za prvu filozofiju starogrckih filozofa u 13 vijeku kako je moguce da je koriste starogrcki filozofi. danas je opci naziv meatafizika ,za starogrcku filozofiju koja se bavi bitkom. prema tome sve sto govorimo o tim filozofima i sta su proucavali kazemo njihova metafizika itd..........

Prijatelju, jedan prijateljski savjet: daj se molim te izražavaj kako treba. Ne kurčim se, ne pametarim se, ali bona zbiljam si nerazumljiv!

Aristotel je ono što mi danas zovemo METAFIZIKA zvao PRVA FILOZOFIJA. Zbog njezinih ontoloških i kozmoloških obilježja potonja je prozvana METAFIZIKOM. (meta=nad, ne postoji ta meta). To je sve što smo ja i ti trebali zaključiti, a nije nam išlo.

nihad_89
26.02.09, 01:51

ta fizika ne postoji. Riječ fizika koju mi rabimo dolazi od he fiseos, tes fiseos, kako već rekoh.
A i ne bi se rabila da se označi filozofija kada već postoji riječ koja je označava.

A za meta u velikom grčkom riječniku nigdje ne pronalazim srednji rod imenicu (ta), nego samo službu prijedloga. Ali sutra imam grčki pa provjerim sa profesorom cijelu etimologiju riječi.

Zašto se ne možeš izražavati jesno, silogistički?! Ovo kao da je pisao kriptograf! Ajd kad si već dao ispit iz logike izanaliziraj ovu svoju rečenicu i pogledaj koji je besmisao tu napisan.

OT

Rječju metafizika služe se i grčki filozofi: Aristotel, Platon, Sokrat... Nije ona proizvod pogreške fratra. (p.s. ovo komentiram, s obzirom na značenje do kojeg iz ove katastrofalne rečenice mogu doći, tako da je moguće da sam krivo shvatio što si htio reći).

čemu ova tema, ako svi citiraju druge, recite svoje mišljenje....(svaka čast pojedincima)
A sad malo ja:
Budući je ova tema otvorena pod filozofijom, prostor je literarna vrijednost onoga što nas okružuje a ne može se ni opipat ni vidjet, al je tu, jer inače ne bi znali da smo igdje.
Vrijeme je već prošlo, odnosno, prekasno je za sve...

za prostor se i slazem
ali stacemo sa vremenom koji dolazi jer je vrijeme beskonacno to jest i u +beskonacno a i u - beskonacno

Aldous
26.02.09, 01:55
za prostor se i slazem
ali stacemo sa vremenom koji dolazi jer je vrijeme beskonacno to jest i u +beskonacno a i u - beskonacno

Vrijeme prihvatiti kao dokaz vlastitog postojanja. Ono je medij u kojem se prostor i čovjek mijenjaju, koji im daje osjet postojanja.

Prostor je uronjen u fluid vremena koji ga nemilosrdno baca. Činjenica je da je život čopvjeka nezamisliv bez vremena. Život mora teći a kako će ako nema vremena. Da nema vremena bili bismo samo točke postavljene jedna na drugu.

nihad_89
26.02.09, 02:02
Vrijeme prihvatiti kao dokaz vlastitog postojanja. Ono je medij u kojem se prostor i čovjek mijenjaju, koji im daje osjet postojanja.

Prostor je uronjen u fluid vremena koji ga nemilosrdno baca. Činjenica je da je život čopvjeka nezamisliv bez vremena. Život mora teći a kako će ako nema vremena. Da nema vremena bili bismo samo točke postavljene jedna na drugu.

ima smisla
ali samo mi reci DzE NADzE bogati ovo "Prostor je uronjen u fluid vremena koji ga nemilosrdno baca."

Aldous
26.02.09, 02:05
ima smisla
ali samo mi reci DzE NADzE bogati ovo "Prostor je uronjen u fluid vremena koji ga nemilosrdno baca."

Moja kreacija. Sviđa ti se?

nihad_89
26.02.09, 02:18
Moja kreacija. Sviđa ti se?

bez uvrede ali boze sacuvaj
prostor je sve oko nas. nepostoji. beskonacan je .
to je prostor ako je beskonacan nikad nije nastao i nikada nece nestati

a kako je vrijeme fluid uronjen u prostor
kada je vrijeme relativno nepostoji sadasnjost samo proslost i buducnost
covijek ako putuje i krece se brzinom svijetlosti , a drugi ga covijek ceka na zemlji
ovom na zemlji dok prodze jedan sat , covjek koji se kretao brzinom svjetlosti ce imati djecu za isto vrijeme

joj jebena tema
prostor inekako
ali vrijeme uffffffffffffffffffffff

Aldous
26.02.09, 02:24
bez uvrede ali boze sacuvaj
prostor je sve oko nas. nepostoji. beskonacan je .
to je prostor ako je beskonacan nikad nije nastao i nikada nece nestati

Prostor nije beskonačan i opipljivo nestaje. To su dokazali fizičari. Prostor će prije ili kasnije nestati.

a kako je vrijeme fluid uronjen u prostor
kada je vrijeme relativno nepostoji sadasnjost samo proslost i buducnost
covijek ako putuje i krece se brzinom svijetlosti , a drugi ga covijek ceka na zemlji
ovom na zemlji dok prodze jedan sat , covjek koji se kretao brzinom svjetlosti ce imati djecu za isto vrijeme

Pročitaj post još jednom:'Prostor je uronjen u vrijeme' a ne obratno.

Sadašnjost je jedino što postoji za nas, a sadašnjosti smo svijesni jer ju postavljamo u referencijski odnos s prošlošću i naslućujemo budućnost.

nihad_89
26.02.09, 02:32
Prostor nije beskonačan i opipljivo nestaje. To su dokazali fizičari. Prostor će prije ili kasnije nestati.

Pročitaj post još jednom:'Prostor je uronjen u vrijeme' a ne obratno.

Sadašnjost je jedino što postoji za nas, a sadašnjosti smo svijesni jer ju postavljamo u referencijski odnos s prošlošću i naslućujemo budućnost.

nebi da te vrijedzam ili puno pricas a nista neznas ili si upravo sa tom recenicom koja kaze"da je sadasnjost jedino sto postoji za nas" jer si sa tom recenicom oborio kompletne ajnstanove teorije relativiteta i svega ostalog vezanog za vrijeme

Aldous
26.02.09, 02:43
nebi da te vrijedzam ili puno pricas a nista neznas ili si upravo sa tom recenicom koja kaze"da je sadasnjost jedino sto postoji za nas" jer si sa tom recenicom oborio kompletne ajnstanove teorije relativiteta i svega ostalog vezanog za vrijeme

Ti ne znaš ni pričati, ne samo da ne znaš. Isto ne vrijeđam, primjećujem.

Naravno da postoji i prošlost i budućnost samo ih ti nikako ne bilježiš. Za tebe ne postoje. Što se dogodilo, dogodilo se, što se tek mora dogodit, dogodit će se. Ili si ti možda pristuna i u prošlosti i u budućnosti? :zbunjeni:

skeletor
05.03.09, 18:01
Da je kakava rasprava o pravu, nekim obveznim odnosima, rastavama,prekršajima,itd... popričao bi sa vama,ali neću vidim da se Kanižan nabrusija,zato bižin ća dak mi je vrime. Ali zašto uopće raspravljati o navedenom kada u ovoj državi imaš sve manje prostora za ŽIVOT,a samim time nemaš ni nešto previše VREMENA.
Vrijeme ti ovdje uvijek govori:"Crkni gubo"

Aldous
05.03.09, 18:43
Da je kakava rasprava o pravu, nekim obveznim odnosima, rastavama,prekršajima,itd... popričao bi sa vama,ali neću vidim da se Kanižan nabrusija,zato bižin ća dak mi je vrime. Ali zašto uopće raspravljati o navedenom kada u ovoj državi imaš sve manje prostora za ŽIVOT,a samim time nemaš ni nešto previše VREMENA.
Vrijeme ti ovdje uvijek govori:"Crkni gubo"

Kako volim razmišljanje ovog čovjeka!!! :t:

oblak24
08.03.09, 20:55
čemu to: crkni gubo...
pa nisi valjda isfrustriran čovječe?
vrijeme je predivno ovih dana... sunce obasjava tek niknule visibabe...
a prostor je isto lijep. ljudi... ah, kako tko

skeletor
09.03.09, 12:34
čemu to: crkni gubo...
pa nisi valjda isfrustriran čovječe?
vrijeme je predivno ovih dana... sunce obasjava tek niknule visibabe...
a prostor je isto lijep. ljudi... ah, kako tko

Je baš je super vrijeme,šteta što ostali ne žive od sunca i visibaba! Ja npr. taman pojeo malo visibaba,napio se njihovog soka,i obukao se u sunce!I sada sam super!:lol:
A ovdje kod mene več laganini baca na južinu i ponovno kiša,ali brzo će lito pa ćemo vidit kakvo će biti vrijeme na ovim prostorima!