PDA

View Full Version : Jugonostalgija - ili nešto sasvim drugo

Stranica : [1] 2 3 4

Pure Evil
29.10.06, 15:50
Jesam li ja jugonostalgičan?

Ipak, nemam tolko godina da bih mogo u detalje opisat "Onaj" sistem i bivšu državu, ali pak imam dovoljno
da se prisjetim nekih stvari.

U državi koju pamtimo po komunizmu, siromaštvu,golom otoku, zabranama i općem ne zadovoljstvu bilo je i lijepih stvari. Iako će tek rijetki poželjeti da se vrati bar dio Jugoslavije, ne možemo a da se s nostalgijom ne sjetimo nekih stvari.Da budem iskren, ne želim ni ja da se vrati stara država i komunizam, to je davno prošlo svršeno vrijeme,ali ipak bilo je lijepih stvari....
boljih nego danas...
Ne želim stvarati nikakvu jugonostalgiju, niti se želim vratiti u komunizam, ali moramo priznati da su neke stvari ipak tamo bile nekako bolje. Postoji i opravdanje u ratu, ali i bivša je država nastala u ratnom vihoru, kao uostalom i svaka na ovim prostorima, pa to i nije neko opravdanje.
U zemlji u kojoj se nisu smjeli pričati politički vicevi, u kojoj smo stalno vrebali na vanjske i unutarnje neprijatelje, slavili rođendane velikog vođe i primali se u pionire, neke nam stvari nikako ne nestaju iz sjećanja. I ne samo da ne nestaju, već, kako vrijeme prolazi, postaju sve ljepše i ljepše.

pa krenimo redom...

Spajanje praznika

Kao narod koji obožava odmore, u današnje vrijeme imamo nekako premalo praznika. Istina, dobili smo blagdane, promijenili smo Dan republike i Dan mladosti u Dan nezavisnosti i Dan državnosti, no nikako da produžimo neki od tih praznika i svi skupa otiđemo na skijanje ili na plažu.
S tiskanjem novih kalendara, tih smo godina s nadom pretraživali iste kako bismo se osvjedočili da neki od praznika pada u, recimo, srijedu. Odmah bismo iskalkulirali da ako pada u srijedu, neradni će biti četvrtak i petak, pa to spojimo s vikendom, a u ponedjeljak i utorak uzmemo bolovanje i u tren bismo oka imali devet neradnih dana.Sjetimo se samo proslava "Prvog Maja",kad su se svi stupovi rasvjete po ulicama gradova kitili zastavicama,kada su se okretali janjci i roštiljali ćevapi slaveći rad "neradom"...
Možda nam je i zbog toga privreda bila slaba, ali ruku na srce, zar je danas stvarno toliko bolja?

Domaći automobili i auto industrija

Yugo 45 i ostale verzije slavnog neuspješnog auta kupovali su samo američki kaskaderi kojima je trebao jeftin auto koji će zapaliti ili na bilo koji način demolirati, a Zastava 101 je bio dobar auto u okviru svoje cijene. Jeftino prijevozno sredstvo, dovoljno veliko da u njega stane četveročlana obitelj ostvarilo je san mnogih koji
nisu ni sanjali da će jednog dana smoći para da i sebi kupe auto.
Nije bilo novaca za Audi, Mercedes,BMW ali se Zastava 101 pokazala u punom sjaju. Nasreću, nije se tu sve zaustavilo. Živjeti u Bosni, a nemati Golf dizel bilo je gotovo pa svetogrđe. Jeftin, dobar i, što je najbolje, domaće proizvodnje made in TAS, pretvorio se u omiljeno prijevozno sredstvo mladih Bosanaca. Jedini je problem bilo paljenje na poznatoj bosanskoj zimi i što je jedan ključ auta iz TAS-a mogo otvorit desetke golfova.

http://www.tportal.hr/2004/11/28/0339007.19.jpg
http://randy.mainevwscene.com/images/rando1.jpg

Hrana

Slovenski nam specijaliteti i ne nedostaju toliko, ali stariji će se gurmani sa suzom u oku sjetiti rasprava o superiornoj nadmoći banjalučkog ili sarajevskog ćevapa, okusa užičkog kajmaka ili mirisa dimljene vešalice,tufahija,kefira,boze,bureka,sirnica,zeljanica i ostalih pita i pituljica.
Da i ne spominjemo Karađorđevu šniclu, gravče na tavče,travnički sir, sudžukice i stotine ostalih delicija koje su netragom nestale s naših stolova. Bez obzira što se vratio Eurokrem, što opet možemo kupiti Jaffa biskvit, ono najbolje nam je i dalje miljama daleko.

http://www.tportal.hr/2004/11/28/0340007.19.jpg
http://www.blogger.ba/slike/14025.385408.jpg
http://www.dan.cg.yu/kuvar_bb/receptveliki02102005.jpg

Veliki bendovi i koncerti

Kao što je i Edo Maajka rekao, već dugo nijedan pravi bend nije ispunio Veliku dvoranu Doma sportova u Zagrebu. Otkad je Hrvatske, to je polazilo za rukom samo festivalima tipa Fiju briju ili sponzoriranim koncertima (često besplatnim ili barem jako jeftinim). Nažalost, izgleda da će tako i ostati.
A u vrijeme kada su Bijelo dugme i Azra punili dvoranu bilo kojeg grada u kojem su se našli, kada su Leb i sol bili na vrhuncu slave ili prije toga u vrijeme Indeksa, uvijek se tražila karta više. Beograd Zagrebu, i obrnuto, koncerti alternativnih bendova mogli su svaki vikend napuniti bilo koju dvoranu. Ne smijemo zaobići i pop vode: Zdravko Čolić, Oliver, Đorđe Balašević… Uostalom, tada se nije moglo dogoditi da metallica otkaže koncert zbog malog interesa.
Samo Sarajevska (možda i najbolja) PoP i Rock scena mogla je držati cijelu bivšu državu na nogama i napunit dvorane,stadione,livade i pašnjake.
Da ne spominjem Lepu Brenu,njenu slavu,njen koncert u Rumuniji na stadionu na koji je dovožena i spuštena helikopterom,na stadionu pred vše 20 000 ljudi koji su
zajedno snjom pjevali pjesmu "Živjela Jugoslavija" i znali svako slovo na pamet...
Znaju li rumunji danas onu "moja domovina"???

http://www.tportal.hr/2004/11/28/0341007.19.jpg
http://217.75.194.93/bihkult/muzika/POPROCK/velike/indexi..GIF
http://fly.srk.fer.hr/~kbrlek/tekstovi/azra80/azra_11.jpg
http://www.yamaha-hr.com/vijesti%2F53.jpg

Jake sportske lige

Postoji li ljubitelj nogometa koji će s užitkom pogledati derbi kola Slaven Belupo – Inter (bez namjere vrijeđanja dotičnih klubova)? Koliko će klubova napuniti tribine Poljuda? Koji rukometni klub može osvojiti europsku ligu?
Velika četvorka, za one koji ne znaju: Dinamo, Hajduk, Crvena zvezda i Partizan, makar najjači klubovi u ligi nisu pod obavezno bili na prva četiri mjesta na tablici. Sarajevo, Budućnost, Željo, Vardar. Mnogi su se mogli ubaciti među odabrane.
Da ne spominjemo koliko je samo teških gostovanja po bivšoj državi imala Cibona ili Jugoplastika u vrijeme dok su harale Europom. Kup maršala Tita završio je u Splitu nakon pobjede u Beogradu nad Zvezdom, iste one godine kada je Zvezda poharala Europu…
Na svu sreću, prave lige se vraćaju i na naše prostore, pa možda to stvori i prave igrače...

http://www.tportal.hr/2004/11/28/0332007.19.jpg

Kult reprezentacije

Ne odazvati se pozivu izbornika za igranje u reprezentaciji bilo je ravno samoubojstvu. A odazvati se i onda se vući po terenu kao slijepo crijevo, smatralo se činom veleizdaje. S puno manjom plaćom, ali neusporedivo većim žarom i ljubavi prema igri, a posebice prema repki, igrači su izgarali na terenu.
Dovoljno je samo pogledati medalje osvojene s košarkaškom, rukometnom ili vaterpolo reprezentacijom. Tada smo i bili svjetsko čudo. Jer naših se jedanaest, sedam ili pet, biralo po srčanosti, a ne kako bi se prodali u neke bolje i atraktivnije klubove.
Bez obzira što mislili o tadašnjoj državi, prije nastupa reprezentacije se uz himnu stajalo mirno i uz male ekrane. Ne zbog države, nego zbog naših odabranih.

Filmska kultura

Kada ste zadnji put pogledali neki hrvatski film i iskreno uživali u njemu? Možda se u zadnjih godinu, godinu i pol, pojavilo neko podnošljivo ostvarenje, no to je još uvijek daleko iza filmova snimanih u bivšoj državi.
'Ko to tamo peva', 'Maratonci trče poslednji krug', 'Kuduz', 'Balkanski špijun', 'Glembajevi', 'Tko pjeva zlo ne misli', 'Sutjeska', 'Neretva', 'Kozara', 'Valter brani Sarajevo'… Rade Šerbedžija, Mustafa Nadarević, Bata Stojković, Milena Dravić, Sonja Savić, Ljuba Tadić, Boris Dvornik, Ljubiša Samardžić… Richard Burton, Yul Brynner, Orson Welles, Franco Nero… Veljko Bulajić, Lordan Zafranović, Dušan Makavejev…
Ko se od vas ne sjeća serija 'Doma za vješanje','Bolji život','Kamiondžije','Đekna još nije umrla,a kad će ne znamo'...da ne nabrajam dalje...

Rejting u svijetu

Gledajući samo kroz prizmu međunarodnog rejtinga, Tito je bio jedan od najvećih političara dvadesetog stoljeća. Naravno da je uz takav rejting predsjednika i država bila bitna. Tada nam nitko nije mogao naređivati što ćemo, a što nećemo napraviti. Sami smo odlučivali (ili barem naše vođe za nas) i čak savjetovali druge.
Tito je, za razliku od današnjih nam vođa, imao svoju fotelju u prvom redu skupštine UN-a. Jugoslaviji nisu mogli ništa nametnuti. Nažalost, naše vodstvo odlučilo se za jednostranački sustav, socijalizam,komunizam,goli otok - kojeg bi možda opet trebalo pustit u funkciju. Bez obzira na to, kroz svoju povijest Jugoslavija je odigrala veliku ulogu u hladnoratovskoj, bliskoistočnoj i mnogim drugim krizama.
Nešto kasnije, na istom tom prostoru danas se nalazi par malih državica, ovisnih o svim mogućim međunarodnim fondovima, sudovima, vojskama i političarima koji svako malo odu do amerike da precjedniku poližu malo guzice,te mu reknu slobodno vi ućerajte svoj nosač zrakoplova u naš jadran.
Sjetimo se samo krize koja se dogodila sa Titom i bivšim SSSR-om,kad je Tito odlučno reko Staljinu "Ne".
Danas toga više nema.Danas slobodno moreš jebat mater i precjedniku, i premijeru i svim ostalima bez straha da ćeš nakon toka tucat kamenje.Jest da je i to jedan oblik demokracije, ali "nije To - To"...
U zadnje vrijeme slabo ponosno dižemo glave i pjevamo "Živjela Hrvatska"!

http://www.tportal.hr/2004/11/28/0333007.19.jpg
http://www.titoville.com/images/Josip%20Broz%20Tito%20and%20Jovanka%20Broz%20on%20Train_jpg.jpg

Osjećaj (socijalne) sigurnosti

Mogli bismo to pripisati ratu, američkim filmovima, trulom zapadu i tko zna čemu, ali tada su se kućna vrata ostavljala otključanim čak i u gradovima, mladi su putovali isključivo autostopom, čak i djevojke bez straha od silovanja, a ulične bande i navijački huligani bili su samo likovi s filmskog platna.
U vrijeme kada studiranje postaje sve više privilegija bogatih, kada velik dio stanovništva živi ispod granice siromaštva, a par obitelji posjeduju cijelu Hrvatsku, s nostalgijom se prisjećamo socijalne politike bivše države, ulaganja u znanost i sport, pomoći siromašnim obiteljima, dobrih kredita (koje je uvijek pojela inflacija) i škola za sve (a ne samo za njih). Sjećamo se školskih dvorana, natjecanja 'Pokret nauka mladima', mladih koji se vraćaju u svoje gradove kako bi se tamo zaposlili...
Jeste poznavali onda nekog sa visokim obrazovanjem a da je bio protiv soje volje nezaposlen?

Da li se netko sjeća???

Da li sam ja Jugonostalgičar zbog toga?

Što se sjećam?

teta
29.10.06, 16:32
mislim da je svatko, tko je imao koliko/toliko normalno djetinjstvo, nostalgican za tim vremenom u svom zivotu nevezano za 'mjesto radnje'.
to sto smo mi rodjeni i odrasli u jugo vremena koja vise ne postoje zbunjuju mnoge samo-deklaracijama 'jugo-nostalgicar' ili ne.
Mislim da se to dogadja bas zato sto juga vise ne postoji i sto su dosla neka druga vremena i politicki/drustvena uredjenja.

Al da nam je djetinjstvo bilo bezbriznije i veselije - je. Samo se fakat nije imalo para.

Moji roditelji polude kad ovako nesto kazem - zato nit ne govorim vise pred mamom. Njihovo vidjenje situacije je da nikad nismo bili gladni, goli ni bosi (ja njih dvoje nazivam 'socijalnim hipicima'). Svake smo godine isli 10 dana na more (prek sindikata). Uvijek smo imali auto (prvo ficu pa onda stojadina). Svake smo godine kupili pol pajceka/francuska obrada/za zimnicu, susili prsute kod strica u konobi, kiselili kupus (ja gazala..posto sam uvijek bila najteza u obitelji)..

skrenuh ja sa puta/misli..

Kaj sam u stvari htjela reci? :misli: Ah da! FAKAT ono nije bilo dosta para.

imported_Pure Evil
29.10.06, 16:37
ko je uopće spominjo pare :rofl:
jebo pare
pare samo kvare ljude
ja ih nisam imo tada
a nemam ih ni sada

i kad sračunam sve
ljepše se osjećam kad ih nemam

al imam dobro srce i raju koja to zna prepoznat

teta
29.10.06, 16:45
Ja spominjem pare!

Koliko god se topla srca sjetim svog djetinjstva - prevladavajuci osjecaj koji ostaje je onaj 'zeljnosti'.
Uvijek smo (nisu svi, ja jesam..i vecina ljudi koje ja poznajem) bili zeljni, svega!

A te izjave 'da pare kvare ljude' su apsolutna glupost (sorry). To je u istom rangu sa onim 'svi lijepi ljudi su glupi'..:roll:

imported_Pure Evil
29.10.06, 17:01
sjećam se i ja da sam bio željan hurmašica al mater nije imala brašna da ih napravi....

a kad bi skupila neš,pa kupila brašna,pa napravila hurmašice - s kojim smo ih guštom žderali jebote :rofl:

a danas?

eno ih suše se u frižideru...

kontaš poantu?

poslušaj zabranjeno pušenje i stvar "Yugo 45"

teta
29.10.06, 17:04
kontam, da. a jel ti kontash moju?

imported_Pure Evil
29.10.06, 17:11
:rofl: nou

teta
29.10.06, 17:39
ok. nista onda. ajmo dalje.

OT

mislim da je sve skupa (jugo-nostalgija ili nostalgija za nekim proslim vremenima opcenito) vrlo individualna stvar.

ja nisam nostalgicna niti za jugom niti za svojim djetinjtvom. ne bih se vratila nizasta. jedva sam cekla da postanem punoljetna i ispalim iz onog vremena i prostora.

AmADin_gospo
29.10.06, 20:12
DA, jugonostalgičar sam, iako tog vremena nisam puno vidio, s obzirom da sam rat i promjenu sistema dočekao kao 11-o godišnjak, la se itekako dobro mogu sjetiti, ko što kolega Evil govori, bilo je to vrijeme rahatluka, kad je narod nekako bio bogat dušom, nije bilo klasa nego je svako imao,, neko manje neko više ali su bile nijanse, svako ej mogao otiči 10 dana na more i 10 dana na planini u da troškove ne osjeti na đepu kad se vrati, svi su kupovali na čekove, i zaduživali se po 10 plata iako su mogli samo jednu, al sječam se kad je stara kupovala mjesečno hranu il se ponavljali sa odječom u visini 2 plate pa bi dala ček koji bi "čika Mujo" poslao prvo u Beograd pa onda preko zagreba i banjaluke, i trebinja stigao u sarajevo na banku i prošlo bi 3-4 m,jeseca dok s eto naplati..., sječam se ko danas da su nas sviju tjerali da nosimo iste "školske mantile" plave boje nebi li se izjednačili sa drugim učenisima koji su možda imali bolju il lošiju odječu... sječam se da smo još ko mali dobro pazili kad nam bilo ko stariji nešto kaže da ga poštujemo jer je Stariji... sječam se ko mali da sam pizdio jer nemam kompjuter il auto na daljinski pa sam sam morao da izmišljam kako da se igram, pa se s rajom vendrao po drveču, ratovao sa "nebodercima i žutačima" (djecom iz nebodera i žutih zgrada n koševu). pa igrao se s pračkom, cjevkom, lukom i strijelom i kojekakvim drugim društvenim igrama što vidim da djeca sad i nerade.. igraju se plejke po 20 sati i kad napune 14 godina kupuju pištolje i rokaju se...

sumljam da če ijedno djete ispasti normalo u ovakvim uvjetima....

problem je u starom sistemu bio taj što lopovi nisu mogli da nekažnjeno kradu šakom i kapom pa su si morali napraviti sistem koji če im to dozvoljavati... da dug cjelokupne jugoslavije prema svijetu je iznosio 9 milijardi dolara a sada hrvatska duguje cca 27 milijardi, bosna oko 15-16 milijardi, srbija se još uvijek zadužauje takoda je cifra preko 30 i kusur milijardi a opet, živimo lošije nego prije

ma ima toga pun kurac... safata me nešto oko srca kad se vako sječam stvari...

Tito moj Tito, svaka ti dala i Hvala ti na prijelijepom djetinjstvu koje su prekinuli ovi dušmani "oslobodioci"

ko što vic veli:
Zadaje ućiteljica temu učenicima:
-"mračno doba titove vladavine"
nato se ču iz zadnjeg reda:
-"Jebo mater onaj ko upali svijetlo"

i ko što vele
Zabranjeno Pušenje - Jugo 45

Kažu da su čuda svijeta piramide afričke
Kažu da su čuda svijeta velike rijeke Indije
Al' nijedno čudo nije bilo ravno onome
Kad je stari uparkir'o u bašću Jugu 45
Skupio se sav komšiluk i pola rodbine
Ono pola nije moglo, nije moglo od muke
Stara napravila mezu, ispekla 'urmašice
Stari otiš'o u Granap po još logistike

Bilo je to dobro vrijeme
Sve na kredit, sve za raju, jarane
U auto naspi čorbe, pa u Trst po farmerke
Bilo je to dobro vrijeme
Te na izlet, te malo na more
U kući puno smijeha
U bašći Jugo 45

Vozio ga komšija Franjo, da proda jabuke
Vozio komšija Momo, da mu ženu porode
Vozio ga daidža Mirso, kad je iš'o u kurvaluke
Vozio ga malo i ja, kad bi mazn'o kljuceve

Bilo je to dobro vrijeme
Sve na kredit, sve za raju, jarane
U auto naspi čorbe, pa u Trst po farmerke
Bilo je to dobro vrijeme
Te na izlet, te malo na more
U kući puno smijeha
U bašći Jugo 45

Virio sam jedno veče, iz bašće čuo glasove
Momo, Franjo, daidža Mirso nešto tiho govore
Onda pružiše si ruke, na komšiju se ne može
Onda popiše po jednu i razguliše
Izgledao je baš mali to veče naš Jugo 45

Pobjegli smo jednog jutra s dvije kese najlonske
Prvo malo Lenjinovom, pa preko Ljubljanske
Danas nam je mnogo bolje, novi grad i novi stan
Stari nam je postao fora, kantonalni ministar
Ali meni je u glavi uvijek ista slika, siti fleš
Stara kuća, mala bašća, i u njoj Jugo 45
Ali meni je u glavi uvijek ista slika, isti fleš
Stara kuća, mala bašća, i u njoj Jugo 45

teta
29.10.06, 20:22
Hrvati iz Hrvatske (sredine iz kojih ja dolazim i ljudi koje ja poznajem) nisu bash jugo-nostalgicni, nit brijemo na Tita ni shtoshta..

Mislim da ce moje vidjenje i osjecanje uvijek i zauvijek biti drugacije nego npr. Amadinovo.. Sorry.. ali mi smo ipak iz drugacijih prica i na kraju krajeva iz drugih zemalja.

Buba
29.10.06, 20:38
Ja bih se nazvala Jugo-nostalgicarkom..........Iako sam bila mala osjecala sam nekakvo jedinstvo, slogu. Starci su radili u lokalnoj tvornici tekstila, kao i svi drugi, radne akcije u proljece i jesen, kredit kad ti je trebao i mogao si podici obitelj bez vecih trzavica ali da smo bili zeljni stvari- bili smo.......Ali opet sad kad vidim klince s mobitelima za koje starci nemaju vremena (jer priskrbljuju ono sto mi nismo mogli imati), koji jedu burgere i vise na igricama po cijele dane stvarno mislim da smo puno kvalitetnije zivjeli.

Voljela sam biti pionirka i Tita sam voljela - i sad mi bude tesko kad ga ko oblati........Moglo je to sve biti i puno gore.........Mislim zivot u Jugi.

teta
29.10.06, 20:39
I jos samo da dodam, sto se Tita tice, priznajem da mu dizem kapu na tome sto je dobro prozivio, proputovo covjek svijeta, pusio kubane i pio najbolji konjak sa svojom rajom i.e. Saddam-om i Gaddafijem.

A sto se tice njegove politike, za mene je diktatura i dalje diktatura, bez obzira kako dobro zamaskirana.

teta
29.10.06, 20:40
@Buba

Eno ja zasrala.

imported_Pure Evil
29.10.06, 20:41
Hrvati iz Hrvatske (sredine iz kojih ja dolazim i ljudi koje ja poznajem) nisu bash jugo-nostalgicni, nit brijemo na Tita ni shtoshta..

Mislim da ce moje vidjenje i osjecanje uvijek i zauvijek biti drugacije nego npr. Amadinovo.. Sorry.. ali mi smo ipak iz drugacijih prica i na kraju krajeva iz drugih zemalja.
Naravno ... to poštivamo i cijenimo...svi imamo pravo misliti o tim vremenima to što mislimo,i ako nam se mišljenja razlikuju
ne trebamo se mrzit zbog toga.

u hrvatskoj se nikad nisu mogle i nikad neće moći osjetit te vibre rahatluka koje spominjemo ja i Amadin...a razlog je jednostavan - to je hrvatska....
ne kaže narod džabe : "jebo zemlju koja Bosne nema"

pogledaj samo Sarajevo - multietnički grad, sa džamijom s ove strane ulice,katedralom s one strane,sinagogom preko puta,pravoslavom crkvom iza ćoška,
i sve je štimalo jebote dok nisu došla tri međeda i zavadila narod...došli su nas prosvijetlit i dati nam naše države...
a šta imamo od naših država osim zastave da možemo slobodno mahati s njima? i slobodu da pjevamo 'ustani bane'?tisuće i tisuće mrtvih?nestalih?invalida?
branitelja koji se svako malo ubijaju? a zašto?
zato jer se nisu borili za ovo što danas imamo, već za nešto sasvim drugo...sasvim drugo

Buba
29.10.06, 20:42
Sta si zasrala?

A sto se Tita tice; jeste da je bio diktator ali nije bio los svom narodu i bio je jako postovan u svijetu za razliku od jednog Franje ili Stipe............za koje nikada nitko nije ni cuo.

teta
29.10.06, 20:48
Tko i gdje je spomenuta mrznja?

A ovo ostalo.. kako god ti kazes! Jebga, nisam nikad bila u Bosni. Valjda budem i to jednog dana, ak me pusti Amadin.

A o ratu uopce necu razgovarati. Nemam vremena. Idem u pub sa komshijom Sarajlijom kome je uprav Bajram prosho, njegovom zenom Samoborkom i mojom boljom polovicom..odakle je ono on.. ah da.. s Al Pashinog Polja!

:ciao:

teta
29.10.06, 20:49
Sta si zasrala?

A sto se Tita tice; jeste da je bio diktator ali nije bio los svom narodu i bio je jako postovan u svijetu za razliku od jednog Franje ili Stipe............za koje nikada nitko nije ni cuo.

Jebo sve. Cekajte da se ja docepam vlasti!

AmADin_gospo
29.10.06, 21:06
I jos samo da dodam, sto se Tita tice, priznajem da mu dizem kapu na tome sto je dobro prozivio, proputovo covjek svijeta, pusio kubane i pio najbolji konjak sa svojom rajom i.e. Saddam-om i Gaddafijem.

A sto se tice njegove politike, za mene je diktatura i dalje diktatura, bez obzira kako dobro zamaskirana.

pa gledaj oko moje, ovaj vic je upravo za tebe...

kažeš da je bila diktatura i da je bilo loše.. bujrum, što ti starci nisu otišli u inostranstvo u "slobodni svijet".. a ako su sad ovi "osloboditelji" bolji,, pa što se ne vratiš onda u "bolji svijet bez diktature"???

što se ne vratiš u Zagreb i na sva zvona pričaj kako si slobodna i kako živiš u slobodnoj državi

ja iskreno jebem svu ovu našu slobodu... koji če mi kurac sloboda da predsjetniku jebem mater ako nemam snage da to izgovorim jer sam gladan

Buba
29.10.06, 21:14
Samo jos da dodam - u Titovu obranu - slabo se kod nas gladovalo u usporedbu na ostale komunisticke zemlje, jest da se kaznjavalo ali Tito nije bio ubica...........human i drag chiko........uz to je bio vrlo radishan i inteligentan.......

A komunizam je fenomenalna ideja sto se mene tice - nije uspijelo ali kad pogledas kako su neke druge zemlje u to isto vrijeme u istocnoj Europi prosle sa svojim diktatorima :cenzura: ..................

AmADin_gospo
29.10.06, 21:16
gledaj, niko nije rekao da je bilo idealno, JOK, ali bolji sistem na balkanu nikada nije bio nit če ikada biti, sistem jeste imao grešaka, al mnogo mnogo mnogo manje nego ovi sistemi sada

Buba
29.10.06, 21:20
Pa ja nisam ni rekla da je bilo idealno..............vec da sam Jugo-nostalgicarka. A to sam postala kad sam postala upoznata s novim "sistemima".......... :down:

teta
29.10.06, 23:16
što ti starci nisu otišli u inostranstvo u "slobodni svijet".. a ako su sad ovi "osloboditelji" bolji,, pa što se ne vratiš onda u "bolji svijet bez diktature"???

moji starci nisu bili ta vrsta ljudi. ne diraj mi u njih, sta god da zelis reci imas drugih nacina.

što se ne vratiš u Zagreb i na sva zvona pričaj kako si slobodna i kako živiš u slobodnoj državi

Ja se vracam u Zagreb kroz par godina. Cekam da mi sagrade stan.. bit ce kroz 12 mjeseci.

ja iskreno jebem svu ovu našu slobodu... koji če mi kurac sloboda da predsjetniku jebem mater ako nemam snage da to izgovorim jer sam gladan

Sad me gubish.. jel to pricas o Zagrebu ili o Sarajevu?

AmADin_gospo
29.10.06, 23:46
ja to govorim, zašto si uopšte išla u UK ako je zagreb odličan i ako je mnogo bolji nego prije...

prije je mnogo manje ljudi išlo iz zagreba u inistranstvo a sad svako jedva čeka da kidne gdje vani

a za slobodu govorim uopšte o balkanu, svi se nešto dičimo kurčevim slobodana, a nikada gladniji nismo bili i sve manja i manje imamo

teta
30.10.06, 00:11
ja to govorim, zašto si uopšte išla u UK ako je zagreb odličan i ako je mnogo bolji nego prije...

prije je mnogo manje ljudi išlo iz zagreba u inistranstvo a sad svako jedva čeka da kidne gdje vani

a za slobodu govorim uopšte o balkanu, svi se nešto dičimo kurčevim slobodana, a nikada gladniji nismo bili i sve manja i manje imamo

sreco, ajmo se ovako dogovorit.. ti nemas pojma o meni ni mom zivotu ni kad ni zasto sam ja otisla ni kad i zasto se zelim il mislim il nemislim vratit.. a iskreno: meni se bas o tome i ne prica po javnim forumima. ako te zanima kao covjeka i frenda, uvijek mozes samnom popricati, to znas. moje privatne stvari nemoj razvlacit na ovakav nacin jer to nije lijepo ni pristojno.

imported_Pure Evil
30.10.06, 00:19
na forumu je sve lijepo i pristojno
svi moremo pitat i reći sve
stvar je samo dali to želimo

ali ne smijemo zamjerit onome tko ne želi...

teta
30.10.06, 00:23

zen?

teta
30.10.06, 00:30

Kao sto sam rekla u ranijem postu, Zagreb je definitivno bolji nego prije i zato cu se vratiti u dosljedno vrijeme. A zasto sam otisla, to cemo uz kafu, u Sarajevu, naljeto. ;)

imported_Pure Evil
30.10.06, 00:56

zen?

neki kurac od filozofije bi i mogo biti

Odraz
30.10.06, 10:09
Ja sam jugonostalgičan. Točka.

imported_Pure Evil
30.10.06, 18:19
Ja ne znam

small
30.10.06, 20:22
ja sam nostalgičan do ludila
jebote kako je bilo dobro bit malecki, pa veći, pa mlad. pa svašta
ko ne bi bio nostalgičan

AmADin_gospo
30.10.06, 20:47
omatorio si brateomatorio... satraše te godine... :zubo:

teta
30.10.06, 21:17
Ja cu uskoro bit nostalgicna za svojim vremenom izmedju 30 - 33 god starosti.
Najbolje vrijeme mog zivota.
Vec sad mi se place sto znam da prolazi..
A da ovo dalje bude slucajno jos bolje, mislim da mi chuka to ne bi podnijela..herc bi me strefil od euforije.

small
29.11.06, 22:56
Khm khm
Ma kakva jugonostalgija koji vam je kurac

Sretan vam dvaesdeveti novembar
Danas ste se takli par političkih tema - nekakva gladovanja, uvjerenja, ideali i sl.
Ja, naravno, imam svoje stavove i mišljenje o svemu, al evo... postojala je uzrečica: "Kažite to cvijećem", pa su neki kulturni narodi (česi i slovaci) svoje obavili cvjetom revolucijom
mi ostali smo imali svoje jogurt-eksplozivne revolucije
Ja vam ne mogu reći cvijećem
Al mogu za 29. Xl poslat par pjesama
Čisto onako...
... ma i ne bi, nego da ne zaostajemo za drugima. Naime, sad sam se čuo s Bosnom i kaže Bosna: Jebote, zovu me slovenci, zvali me iz makedonije, a i ovde na radiju ide ona:
http://www.4shared.com/file/6661897/e8280497/Ismeta_-_Zemljo_moja.html

small
29.11.06, 22:59
Mislim da se svugdje osim u hrvatskoj danas puštaju te pjesme
ne iz jugonostalgije nego iz jedne obične nostalgije i priznavanja povijesti koje smo bili dio
Neko srcem, neko ne
I ko što je u prethodnom postu Ismeta Krvava pjevala s Ambasadorima "Zemljo moja", tako je i Tereza pjevala i kao i sad - i tad je lijepo pjevala
Jebeš ga:
http://www.4shared.com/file/6662139/e81b557b/TEREZA_KESOVIJA_-_JUGOSLAVIJO_MP3.html

small
29.11.06, 23:01
Kako je pjevala Tereza, pokušala je i Doris s pjesmom hej jugoslaveni, al kako ona ne može kao Tereza, onda rađe poslušajmo ovu:
http://www.4shared.com/file/6662653/5bdb0d66/ZDRAVKO_COLIC__-__jugoslavijo.html

KCN
29.11.06, 23:03
jebote smol kak si ti naporan :kava:

Mademoiselle_
29.11.06, 23:03
:rofl:

small
29.11.06, 23:08
Jebga, bolja je bila Brenina al nisam je sad pronaša
U međuvremenu smo je svi pjevušili (i svi oni koji su "čekali kad će moći reći da su hrvati)
Naravno, jedna od omiljenih, onih koje su se pjevale na ekskurzijama (uz obaveznu promjenu u tekstu "...kroz vene nam protiče krv narkomana...")
Čisto da se oni stariji sjete (ne nužno uz dozu nostalgije ili nedajbože jugonostalgije)
evo kako je balašević ocrtao stanje svijesti ne samo za 29. Xl:
http://www.4shared.com/file/6664049/83f3f657/_2__racunajte_na_nas.html

Grazia
29.11.06, 23:09
:horror: