PDA

View Full Version : Smisao života

Pure Evil
28.10.06, 19:13
U zivotu svake osobe postoje trenuci koji se mogu opisati kao raskrsca, kada covjek trazi odgovore u sebi na pitanja koja su zaokupljala ljude od samog pocetka ljudske povijesti: Tko sam ja? Zasto sam ovdje? Sto je smisao zivota? Koliko sam zivota proveo ovdje na Zemlji? Sto se nalazi iza smrti? Nacin na koji se individua odnosi prema tim pitanjima, lako moze odrediti smjer njene egzistencije.

Bozanska mudrost je univerzalna Istina i ne pripada ni jednoj religiji. Kroz nju se ta univerzalna pitanja vide u njihovom najdubljem znacenju, a odgovori se dobivaju direktnim susretom sa Majstorima mudrosti i kroz iskustvo Boga.

Majstori mudrosti nas uce da je Dusa istinski covjekov identitet. Nerodjena i neunistiva ona je vjecna svijest koja ne zna za smrt. Ti su Majstori kroz stoljeca razvili razlicite tehnike pomocu kojih pojedinac svojom vlastitom voljom, bez koristenja droga, hipnoza ili okultizma, moze svjesno transcendirati fizicko stanje svijesti. Na taj nacin osoba je sposobna iskustveno dozivjeti vise razine egzistencije koje su iznad opazanja fizickih osjetila. Na tim putovanjima individua je u drustvu spiritualnog vodica koji uvijek stoji uz nju svojom pomoci i savjetom.

Svatko od nas ima pet tijela: fizicko, koje mozemo vidjeti i opipati, etericno tijelo, astralno ili emocionalno tijelo, mentalno tijelo i kauzalno tijelo, gdje je pohranjeno sjecanje Duha na njegova prosla iskustva. Mi stavljamo naglasak na Duh kao instrument kojem dajemo prednost za stjecanje iskustava. Duh ne moze biti sputan kao sto to druga tijela mogu. Duh je neunistiv dok npr. mozemo mentalni dio mozemo razviti, ali do odredjene granice. Jednom kada pojedinac shvati kretanje Duha, uvidjet ce da je ono brze od brzine svjetlosti.

Cilj svake osobe na duhovnom putu je spiritualno oslobodjenje u ovom zivotu, realizacija svog sebstva i Boga, te ocuvanje sebe u vjecnosti. Dakle, mi se moramo posvetiti prakticnom radu u nasem svakodnevnom zivotu i nastojati da budemo vodjeni od Majstora mudrosti u svakoj prilici.

Ucenik slijedeci svoj vlastiti zov postize najvise, a to su: potpuna sloboda, potpuna svijest i potpuna odgovornost. On nije sputan krivicom i strahom koji su bili nametnuti ljudskoj rasi stoljecima i njegov cilj nisu socijalne promjene. On deluje unutar ljudskih zakona dok je njegova paznja u Bozanskim svjetovima. U isto vrijeme on zivi sadrzajan i odgovoran zivot, brine se za svoje vlastito uzdrzavanje te obavlja korisnu funkciju u drustvu ispunjavajuci svoje obaveze prema sebi, svojoj porodici i na radnome mjestu. Na taj nacin duhovni ucenici prenose svoj unutrasnji razvoj na citav svijet i u svakodnevnom zivotu. Najvazniji aspekt ucenikova zivota je osjecaj veselja, veselja koje proizlazi iz znanja da je smrt jedan mit i da rijec zivot ima realnost koja ukljucuje stanje egzistencije iznad covjecje predstave, a jedina stvar koja drzi covjeka podalje od realizacije tog stanja jesu njegovi vlastiti ograniceni stavovi. Jedini cilj svih sljedbenika ove prastare Bozanske mudrosti, ma kako se jos ona zvala, je direktno iskustvo Boga.

Glazba je veoma vazna za zivot svake osobe. Vrsta glazbe koju osoba slusa, moze imati znacajan utjecaj na njeno emocionalno i mentalno stanje. To vrijedi za sva kreativna umjetnicka djelovanja. Umjetnost moze biti refleksija najvise spiritualne vizije i moze posluziti kao faktor uzdizanja i pojedinca i svijeta, odnosno, moze dirnuti promatraca i zadrzati ga u visim stanjima svijesti. Danas, probudjeni inicijanti razvijaju kulturu koja naglasava uzvisujuce aspekte na svakom polju umjetnosti. Pisci, glumci, plesaci, fotografi, pjesnici i glazbenici kreativni su u svojem poslu i posjeduju direktno iskustvo spiritualnih svjetova, sto ih inspirira i podsjeca da ti svjetovi stvarno postoje i da se do njih moze doci.

Osoba moze koristiti BOZANSKU MUDROST u svakom aspektu svoga svakodnevnog iskustva, bilo da se radi o podrucju umjetnosti ili znanosti, zdravlja, obrazovanja ili porodicnog zivota. Preko inicijacije i spiritualnih vjezbi, ucitelj povezuje pojedinca sa Majstorima mudrosti, sa Svjetlom i Tonom Boga, izvorom citavog zivota te sa mudroscu, snagom i slobodom. To se prima u etapama, tako da pojedinac razvija odgovornost i skromnost sto je neophodno kada se radi sa Bozjom snagom. Postepeno se gube sve negativne navike iako se ne vrsi nikakav pritisak da bi se to postiglo.

Majstori mudrosti borave na unutarnjim razinama spiritualno najaktivnijih djelova svijeta. Bozanska mudrost se stoljecima prenasala usmenom predajom od Majstora na ucenika. Danas se cesto ta prastara nauka prenosi suvremenom svijetu putem govorne i pisane rijeci.

Zadaca duhovnog ucitelja je davanje unutarnje i vanjske pomoci onima koji su u potrazi za odgovorima na pitanja: "Tko sam Ja?", "Zasto sam ovdje?", "Sto se dogadja nakon smrti?" te da sami stvore odluku je li ovo put kojim zele ici. Tokom puta harmoniziraju se fizicka, emocionalna, mentalna i podsvjesna stanja sa Duhom i ucenik otkriva dinamicku, potpunu, integriranu egzistenciju. Kada pronadje odgovore na sva svoja pitanja, bit ce to njegovi vlastiti odgovori koje ne moze dati nitko drugi. Kroz ucenje Bozanske mudrosti, pojedinac ce postati siguran u ono sto je pronasao jer to postaje njegovo vlastito svjesno iskustvo koje ga vodi do samospoznaje, a njegov vlastiti izbor i zelja postaju stvarnost.

preneseno sa:
http://public.srce.hr/~nzimjan/tao.htm

teta
29.10.06, 16:37
Evo mog u par natuknica:

- drustvo, vino, pjesma, dobra hrana
- putovanja
- ucenje
- pomaganje bliznjima
- i jos bih se voljela manifestirati kao majka

AmADin_gospo
29.10.06, 17:11
živim da bi uživao i da bi uživale osobe koje me okružuju,

živim da steknem neko ime, da kad jednog dana umrem, da ljudi koji me nisu znali lično mogu reći "eee, ona je bio dobar i pošten čovjek"... da moja djeca nekad budu ponosna na mene :top:

Odraz
30.10.06, 09:34
Smisao života je smrt.
Jer iz života još se nitko nije živ izvukao.

Anonymous
30.10.06, 22:54
Smisao života je sex jer bez sexa nema života a, bogami, ni života bez sexa.

Mrs. T
10.11.06, 12:14
Smisao života je sex jer bez sexa nema života a, bogami, ni života bez sexa.

:t:

i ljubav (koju rijetko tko nađe)

farki_
24.11.06, 16:18
"...the purpose of life is to end..." A.Smith

Mrs. T
13.12.06, 08:08
čak sam sve pročitala od riječi do riječi i imam neš pametno da reknem.

Dakle u potpunosti se slažem da je glazba jako vazna za zivot svake osobe i da vrsta glazbe koju osoba slusa, moze imati znacajan utjecaj na njeno emocionalno i mentalno stanje, jer isto tako glazba nas smiruje i opušta, posebno ambientalna glazba s kojom pokušavamo naći svoj unutarnji mir.
O samom smislu života, šta da drugo kažem osim da nam je život dan i dana nam je mogućnost izbora da taj život proživimo najbolje što možemo te steknemo nova saznanja i ukoliko to želimo saznamo odgovore na pitanja "tko sam ja" i "zašto sam ovdje".
Slažem se s time da je duša istinski čovjekov identitet - "Nerođena i neuništiva ona je vječna svijest koja ne zna za smrt." (iako mnogi pod pojmom duše smatraju um) iz razloga što čovjek u samom trenutku kada smrt nastupi bude "olakšan" za 21g, taj famozni 21g se od davnina naziva dušom. I ja vjerujem u to, no neki ipak smatraju da 21 gram označava težinu zraka koju mi udišemo i izdišemo. Jer zrak je ono što čini naš život.

"Tko sam ja?" recimo da me to zanima na neki način, no pitanjem "Zašto sam ovdje?" uopće se ne želim zamarati i mislim da se nitko ne bi trebao, već se posvetiti tome da dokle smo ovdje iskoristimo sve što možemo na najbolji mogući način.

Eto toliko, odoh sad skuhat čaj. :kava:

Odraz
15.01.07, 15:35
Evo, povukao me topic dolje...

Koja je po vama smisao života? Pitanje koje se postavlja već duuuuugo.

Po meni: Smisao je "ljubav i smrt"

Zašto? Pa malo je komplicirano... Iz ljubavi se rađa život... sada, da li je to ljubav Svevišnjeg, nečeg trećeg itd je pitanje. A smrt ionako dođe.

Vi?

Mrs. T
16.01.07, 06:17
pa ne znam, slažem se s ovime što je Odraz napisao, no isto tako smatram da smo uzeti kao pijuni u nekoj igri (koju je netko zamislio - Bog) i trebamo uzeti najbolje od onog što nam se nudi i pokušati ga živjeti najbolje što znamo

Smisao života? Ok. svi se slažemo da je smisao života smrt, ali isto tako može se reći da je smisao života - život

desyn_masiello
07.09.07, 01:39
zalosno je to sto ne znam sto mi je smisao postojanja.(

Soko06
05.03.08, 08:02
"Celoga zivota mucila me misao o cilju ovoga zivota, pitao sam se cemu vodi ovaj zivot, da li je to sto se covek trudi da postigne materijalna bogatstva, da jede i da pije, da li je to sve? Hvala Bogu u zitiju Serafima Sarovskog, Svetitelj objasnjava da je cilj nseg zivota vracanje u narucje svome Ocu Nebeskom, da bi mi, ljudi na zemlji, bili kao sto su na nebu andjeli, rukovodjeni Duhom Svetim. Posto smo mi deca palih roditelja, mnogo je lakse da skrenemo sa pravog puta, nego li da se odreknemo mnogih negativnih postupaka koje smo u toku zivota, u porodicnom krugu stekli.

Apostol Pavle kaze, ti kazes da verujes, ajde pokazi veru svoju od svojih dela. I satana verije pa drhce,ali se protivi.Protivi se svakom dobru.Mnogi ovvde na zemaljskoj kugli smatraju sebe nevernima, ali kad bolje razmislimo o nama samima vidimo da ne postoji ni jedno razumno bice na zemaljskoj kugli, koje ne cezne za zivotom i apsolutnom ljubavlju.Apsolutna ljubav se ne menja, ona traje doveka.

Mi svim srcem ceznemo za apsolutnim dobrom, za apsolutnim mirom, ustvari mi svim srcem ceznemo za Bogom. Bog je zivot, Bog je ljubav, Bog je mir, Bog je radost. Mi srcem ceznemo za Bogom, a mislima se protivimo Bogu. satana veruje pa drhti, ali se protivi. Isto tako bezboznik nije bezboznik vec protivnik. Dakle, mi ceznemo za Bogom ali mu se protivimo. Nase protivljenje nece naskoditi Bogu, jer On je Svemoguci ali hoce naskoditi nama samima."

Otac Tadej
odlomak iz knjige "Kakve su ti misli,takav ti je zivot"

easy
20.03.08, 09:57
Želje i put prema njihovom ostvarivanju koji sebi postavim daju smisao mom životu i čine me sretnim predstavljajući svrhu i smjer mog života.
Kada se odlučim truditi za postizanje nečega, odnosno ostvarivanje mojih želja, moji postupci dobivaju novo značenje.
Svjesno kreiranje meta ili ciljeva mi pomaže osigurati se da neću život protratiti uzalud.
Zbog toga moj plan za ostvarivanje želje mora biti uvjerljiv, opipljiv i mjerljiv.
Jednostavno moram moći vizualizirati ostvarenje željenog do najsitnijih detalja, jer moram znati što trebam napraviti kako bi ostvario zamišljeno.
Moje želje i ciljevi moraju biti u skladu s mojim emotivnim zadovoljstvima i time daju smisao mom postojanju.

Gogili
20.03.08, 11:21
Po mom sudu dade se ogoliti na samo...
a) objektivni smisao - preživljavanje i reprodukcija,
b) subjektivni smisao - ono što te kao čovjeka određuje (ispunjava, što želiš, što te veseli, a tu spadaju ljubav i ostalo).

danijelius
27.03.08, 09:53
Po mom sudu dade se ogoliti na samo...
a) objektivni smisao - preživljavanje i reprodukcija,
b) subjektivni smisao - ono što te kao čovjeka određuje (ispunjava, što želiš, što te veseli, a tu spadaju ljubav i ostalo).

tacno tako:t:

Carnivore
27.03.08, 19:04
i ja se slazem

ronin
30.03.08, 20:08
Smisao života...znanstveno reprodukcija i usavršavanje postojećeg genoma...a ovak pa traženje smisla,i opravdavanje važnosti sobstvenog postojanja......

meni trenutno sjebavanje gladnih vlasti...da uvide svoju beznačajnost...hmmm:zubo: :pop: :joja:

majanabajana
03.11.08, 13:58
Živjeti da bi se jelo ili jesti da bi se živjelo? Pitanje je sad:cevap:

oblak24
03.11.08, 20:34
moj smisao... hm
hedonizam...
nova iskustva, novi ljudi, glazba, hrana, spavanje, smijanje i cerekanje...
učenje i gledanje
i drkanje kurca za kompjuterom ko upravo sada...

oblak24
03.11.08, 20:39

Zašto? Pa malo je komplicirano... Iz ljubavi se rađa život... sada, da li je to ljubav Svevišnjeg, nečeg trećeg itd je pitanje. A smrt ionako dođe.

Vi?
si pročital tekst?? smrt je mit.. kakti
ajde samo zamislimo da smrt ne postoji heh (iako trenutno vjerujem da da)
kaj onda?? koji je onda smisao... osim ljubavi i života ofkors...

tonka
03.11.08, 21:02
si pročital tekst?? smrt je mit.. kakti
ajde samo zamislimo da smrt ne postoji heh (iako trenutno vjerujem da da)
kaj onda?? koji je onda smisao... osim ljubavi i života ofkors...

na žalost, smrt je sastavni dio života....a ljubav njegov smisao :s:

oblak24
03.11.08, 21:31
a kaj je s onima koji nemaju ljubav?
kaj bi njima trebao biti smisao
jer budimo realni... rijetki su oni koji imaju ljubav što ih usrećuje...

tonka
03.11.08, 21:43
a kaj je s onima koji nemaju ljubav?
kaj bi njima trebao biti smisao
jer budimo realni... rijetki su oni koji imaju ljubav što ih usrećuje...

ljubav je širok pojam: prema sebi, djeci, partneru, roditeljima, stvarima, životinjama.....ljubav je uvijek motiv :mig:

Bambata
18.11.08, 20:28
Smrt je samo izraz za trenutak kada život iz jednog oblika prelazi u drugi. Život je neuništiv i beskonačan. Naš, ljudski, život uključuje i svijest koja nam daje mogućnost izbora i upravo u tome je smisao, ljudskog, života.

oblak24
19.11.08, 19:50
aj baš ćemo vidit
da je smrt tako ok ne bi je se skoro svi plašili
a ljubav... jebeš ljubav prema životinjama i cvijeću
zna se što je čovjeku potrebno... potpuno prihvaćanje i ispunjenje od drugog čovjeka jel... ne od biljke

ganya
09.04.09, 00:15
Smisao života je rasteretiti se dubokih nagona i reakcija i živjeti slobodno, rasterećeno i zadovoljno, pri tome ne narušavati prirodne zakonitosti života.

Wasp
09.04.09, 00:18
još tražim

ganya
09.04.09, 11:33
još tražim

:kava: Što tražiš? Znaš li što tražiš? Gdje je to? :mig:

Wasp
10.04.09, 01:00
:kava: Što tražiš? Znaš li što tražiš? Gdje je to? :mig:

znam što tražim,a ako bi ti to dala ne bih tražio dalje :mig: :cerek:

debusy
10.04.09, 10:08

Vi?

Život se rađa iz zametnute stanice do koje dolazi oplodnjom. Znaš ono spermići piče prema jajašcu i 'ko prvi njegova đevojka. E sad, u tvojoj teoriji je bed to što taj čin ne treba biti zaogrnut plaštem ljubavi da bi se sve to odigralo. vrlo često se to dogodi, slučajno, bilo u ljubavnom ili tjelesnom zanosu. Ponekad je u pitanju nasilni čin, kao silovanje. Ponekad može biti i pod uticajem raznih sredstava kao alkohol i sl. Tako da ne stoji tvoja teorija da samo ljubav donosi život. :bravo:

ganya
13.04.09, 21:44
znam što tražim,a ako bi ti to dala ne bih tražio dalje :mig: :cerek:

genije :zubo: