PDA

View Full Version : Nisam li pjesnik, ja sam barem patnik

sslzm
12.10.06, 15:20
Tjeskoba, nesanica, napetost, kožne bolesti, križobolje, glavobolje, bolovi u mišićima i probavne smetnje. Sve ove tegobe idu uz previše umjetničkog rada i kreativnog zanosa.

Priče da su umjetnici izmučena bića dobile su svoju znanstvenu potvrdu. Istraživanje provedeno u Australiji pokazuje da zdravlje najviše pati zbog kreativnog nagona.

Studija Sveučilišta Griffith u Queenslandu pokazala je da kreativni tipovi pate od mnogo veće razine tjeskobe, napetosti i nesanice u odnosu na druge ljude. Slikari, kipari, glazbenici, plesači i filmaši su, uz sve to, mnogo izloženiji glavoboljama, bolovima u mišićima i leđima i kožnim bolestima.

Rezultati ankete pokazali su da 25 posto ispitanika boluje od stalnih glavobolja i križobolja, a 15 posto od nesanice, probavnih smetnji i kožnih bolesti.

Najviše zabrinjava podatak da gotovo polovica, njih 48 posto, pokazuje neki od simptoma tjeskobe, deset puta više od prosjeka opće populacije.

Ipak, iz istraživanja u kojemu je sudjelovalo oko 600 umjetnika, njih 82 posto smatra se dobrog ili vrlo dobrog zdravlja. Kada su pak trebali reći pate li od nekih posebnih tegoba isto toliko umjetnika nabrojalo je različite, višestruke i zabrinjavajuće znakove lošeg zdravlja.

Autor istraživanja Nick Oughton, stručnjak za zdravlje i sigurnost na radu kod umjetničkih zanimanja, kaže kako rezultati pokazuju da se loše zdravlje smatra pravilom među kreativcima. "Oni vjeruju da je to nezaobilazni dio njihova posla, smatraju to cijenom koju moraju platiti za svoje zanimanje."

Lošemu zdravlju najviše pridonose financijska nesigurnost i nestabilnost, često nezdravi uvjeti rada, niski prihodi, neredovit posao i nedostatak profesionalnog poštovanja i priznanja od strane većine. Na "visoku" se umjetnost gleda kao na nešto povezano s odricanjem i teškoćama, objašnjava Oughton. Otežavajuća je okolnost i to da se na umjetnike gleda kao na neodgovorne, samozadovoljne osobe koje rade nešto male ili nikakve važnosti.

small
17.10.06, 01:37
Ono sto umjetnike i kvazi umjetnike cini bolesnim od svih ovih bolestina je u stvari njihova frustracija,
njihov strah da nisu najbolji, njihova ljubomora da su drugi bolji od njih, njihova nesigurnost u svoj talent,
njihov ego kad shvate da jesu neki kurac od talenta, njihovo svrsavanje na pohvale i aplauze,
i ta prokleta svjetla pozornice i bljesak reflektora kojega ili imaju ili nemaju nego samo sanjaju o njima
Kod umjetnika se i u uspjesnim i u neuspjesnim periodima i cijelim zivotima javljaju bas ti simptomi
Narocito kod onih koji nisu umjetnici radi umjetnosti nego su umjetnici radi drugih
Ako radis sliku, kip, pjevas pjesmu, pises stihove... s nadom da ce drugi padati u trans kad to vidi, cuje,
procita ili osjeti - moraju se javit svi ovi stresni simptomi

I svi kvazi umjetnici podjednako stradaju od toga
Naravno, postoje i oni velikani koji su dokazali da nisu kvazi, ali su uspjeli zahvaljujuci utjecajima i okoline i samih svojih potraga za rubnim i neistrazenim dijelovima umjetnosti,
dovesti sebe u stanje ludila, samounistenja, propadanja

Davno je Brian Jones izjavio: Ne sudite preostro o meni
prije nego je umro predoziran od nakog sranja

Davno je Van Gogh sebi otkinuo uho

Davno je Jesenjin totalno skrenuo u zelji da bude i najbolji pjesnik i clan elitnog drustva (pokusavajuci se ljubavnom vezom ubaciti u visoke i plemicke krugove)

Davno je Maria Callas zajebala i opljackala svog prvog muza koji je doveo na tron milanske Skale da bi trcala za Onasisom
jer je mislila da je on moze dovesti i dalje od zvijezda (zavrsila je poluluda na antidepresivima i naravno barnbituratima i slicnim sranjima)

Davno je Morrison trpao u sebe peyotla dnevno koliko ga je A. Huxley spominjao u "Doors of perception" ne bi li dohvatio i shvatio drugu stranu zivota.
Nije je shvatio ali je dohvatio. Samo kao les u kadi i kao legenda koja zivi na majicama tinejdjera.

Cobejna ne smijem spominjati zbog dezurnog spamera...

Davno je Ujevic boravio po nekoliko dana u birtiji pisuci pjesme koje tada nije nitko razumio, pijuci dnevno kolicine spricera koje mi mozemo samo zbrajati mjesecno

I AB Simiceva (jel ono) tuberkuloza je dosla od samounistavajuceg nacina zivota, usput siromastva i neshvacenosti,
ali ne bi dosla da je kao npr Tomas Mann dodao iz bogate familije ziveci na pristojnoj razini zivljenja (kao uostalom i najnoviji nobelovac - Pamuk),
da je imao bogato naskljedstvo koje bi mu omogucilo da bezbrizno pise ne obaziruci se na usko okruzenje nerazumnih trgovaca i zelenasa o kojima je ovisio njegov zivot

Davno je Toma Bebic rekao: Hvala vam sto me ne razumijete jer time ne oduzimate moju snagu

Oni su bili veliki

Ovi mali i beznacajni samo polude i ne ostave trag gorenavedenih (nek mi oproste oni kojih se nisam sad sjetio (jer i meni se spava poneksd)

Ne dajte da vas bilo koja kreacija ili nesto sto podsjeca na margine umjetnosti odvuce u svijet iluzija, jer u tom svijetu vrebaju bolestine,
eto - ispitane i na nekim univetrzitetima, ali im je podloga vrlo jasna i ocita: ego.
On uzrokuje stresove, paranoje, devijantna ponasanja...

I nije bolje zivjeti jedan dan kao lav nego sto godina kao mis (BTW - miki maus zivi duze neko lion king)
Bolje je naci kompromis, zivjeti dugo i ostaviti neki trag, cisto da ne prodjemo beznacajni i neprimjeceni ispod zvijezda

sslzm
17.10.06, 13:13
jel da da je kukavica pure??
"nije bolje zivjeti jedan dan kao lav nego sto godina kao mis " ..ma nemoj

a zašto se svi mi mučimo ovdje?? da bi nešto napravili...a to ko miš ne možeš..moraš bi lav..moraš..pa makar te i kosti boljele..

small
17.10.06, 13:28
ne za jedan dan
jer si onda glup
ako propustis priliku da to traje

a izreka - lav na jedan dan..blabla je ionako bezvezna jer ako si lav onda mozes i potrajat
ovde je posluzila samo onako - da mogu napisat onako veliki post

sslzm
17.10.06, 15:02
aj dobro izvuka si se..dobar je post bez obira na duljinu..samo..ne slažem se u nekim stvarima...
ja ti imam veliko srce i ne volim miševe :zubo:
kako ćeš se ostvarit ako nećeš virovat u to šta radiš? cilin srcem..

small
17.10.06, 15:32
jebga
ako cilim srcem virujes samo u ono sta radis - onda u njemu nema mista za miseve ni za lavove
a jebes takvo srce

"Vi, vi ste jedan obican mis
jedan mali preplasen stvor
i najbrzi ritam je spor
za vase srce...."